Milla Grosberghaugen Andreassen ble juniorverdensmester

Milla Grosberghaugen Andreassen ble juniorverdensmester i Canada mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) var sterkest på fellesstarten over 20 kilometer klassisk og ble juniorverdensmester i canadiske Whistler mandag.

17 år gamle Andreassen tok sølv på sprinten lørdag da finske Eevi-Inkeri Tossavainen vant. Mandag var Andreassen en av de største favorittene og i kamp med svenske Lisa Eriksson tok hun gullet.

Det norske stortalentet har dermed to medaljer på sine to første øvelser i sitt første junior-VM.

Andreassen og Eriksson fikk halvveis en svært god luke til resten av konkurrentene. Duoen holdt sammen lenge, men med fire kilometer igjen fikk Andreassen noen sekunder ned til Eriksson som den svenske jenta ikke klarte å hente igjen.

Svensk sølv

Avstanden i mål ble på hele 21 sekunder. Eriksson holdt unna og sikret sølvet. Eva Ingebrigtsen var med i kampen om bronsemedaljen mot slutten, men måtte gi tapt. Den gikk til Tossavainen.

Ingebrigtsen ble nummer åtte, mens Anniken Sand endte på tiendeplass. Tuva Brusveen-Jensen ble nummer elleve, 1.48 minutter bak Andreassen.

Andreassen la seg helt i fronten av feltet tidlig og hadde med seg flere gode kandidater. Etter litt over fem kilometer hadde en gruppe på fem løpere skilt seg litt fra resten av feltet, men ingen kunne holde følge med den sterke tetduoen da farten ble satt opp.

Rykket

Etter at Andreassen og Eriksson hadde fått luken var det Andreassen som dro store deler. Med fire kilometer igjen tok Andreassen sjansen og rykket på Eriksson. Den svenske jenta greide ikke å svare på angrepet og hadde 17 sekunder opp til Andreassen med 2,5 kilometer igjen.

Hun var sjanseløs på seieren, men sikret svensk sølv. Torsdag venter 10 kilometer fri teknikk i Whistler.