Nytt kvalifiseringsformat for europeiske landslag – øker antall grupper

Erling Braut Haaland jubler etter en scoring for Norge i fjor sommer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Les mer Lukk

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tar grep for å gjøre veien til EM og VM for menn mindre forutsigbar. Fra 2024 blir det flere kvalifiseringsgrupper.

I tillegg utvides nasjonsligaen med en ny utslagsrunde. De nye formatene ble banket gjennom på onsdagens styremøte i Uefa.

Europas kvalifiseringer skal fra september 2024 bestå av tolv grupper fra dagens ti. Disse skal ha fire eller fem lag i stedet for fem eller seks.

Gruppevinnerne tar seg direkte til EM eller VM. Selv enkelte toerlag vil kunne ta seg rett til mesterskap, mens andre må gjennom et omspill.

Likeverdig

Europamesterskapet i fotball vil også framover bestå av 24 lag, mens Uefa får en større VM-kvote fra 2026. Da vil 16 av 48 nasjoner være fra Europa.

– Vi svarer på forutsigbarheten i de europeiske kvalifiseringene med et nytt og ferskt format. Det gir alle lag en likeverdig sjanse til å kvalifisere seg til de store turneringene, mener Uefa-president Aleksander Ceferin.

Norge har ikke vært i et seniorsluttspill for menn siden EM i 2000.

Mer på spill

Utvidelsen av nasjonsligaen gir kvartfinalekamper lagt til mars. Puljespillet skal fortsatt avsluttes i november, mens finalekampene spilles i juni. Grepet gir ikke flere landskamper, men Uefa mener de blir mer betydningsfulle.

Enerne og toerne i hver gruppe i A-divisjonen skal spille kvartfinaler før finalesluttspillet noen måneder senere.

I tillegg skal treerlagene i A-divisjonen og gruppetoerne i B-divisjonen møtes for å avgjøre opp- og nedrykk. Det samme gjelder treerne i B- og toerne i C-divisjonen.

Norge er på nest øverste nivå i nasjonsligaen.