Sprengkulda skaper kjempetrøbbel for NM-arrangørene i langrenn – måtte avlyse

NM-rennene i langrenn på Gjøvik er utsatt på grunn av sprengkulde. Avbildet: Kristine Stavås Skistad (t.v.) og Lotta Udnes Weng.  Les mer Lukk

Lørdagens NM-distanser i langrenn på Gjøvik lar seg ikke gjennomføre som følge av svært lave temperaturer.

Det sto opprinnelig fellesstarter med skibytte for menn og kvinner på programmet på Vind skistadion. Etter nye temperaturmålinger klokken 11 valgte imidlertid rennjuryen å avlyse.

Da var det fortsatt 23,1 minusgrader på det kaldeste i løypa. Grensen for å gå renn er minus 18 grader.

– Selv om alt ligger til rette for en strålende folkefest her på Vind, vil utøvernes helse og sikkerhet alltid komme først, og dette er derfor en helt riktig avgjørelse, sier rennleder Ole Henrik Evensen.

Håper på sola

Kvinnenes fellesstart skulle ha startet klokken 10.30. Én time før oppsatt starttidspunkt ble det besluttet å utsette starten i første omgang.

«Vi har nå 24,5 grader på det kaldeste stedet i løypa», ble det opplyst fra juryen da.

Rennleder Evensen opplyste overfor NTB at det ville bli foretatt en ny temperaturmåling klokken 11 lørdag formiddag.

– Vi håper veldig at når sola kommer, vil det varmes opp nok. Det tror vi på, sa han.

Evensen bekreftet at enkelte deler av løypa er betydelig kaldere enn resten.

– Vi har en bekkedal, som det alltid er kaldt i. Dessverre går mye av løypene nedom der. Det er et punkt som er litt kritisk, sa rennlederen.

Stafettene ryker?

Arrangøren gjorde temperaturmålinger åtte-ti steder i løypa lørdag morgen.

Søndag er det stafetter for menn og kvinner på Gjøvik. Da er det også meldt om sprengkulde. Stafettene har i tillegg oppsatt start allerede klokken 9. Det kan gi arrangørene ytterligere hodebry.

– Jeg har ikke lyst til å tenke så langt, men det ser ikke lovende ut, sa rennleder Evensen til NTB lørdag.

Han bekreftet samtidig at starten på stafettene også kan skyves på. Værmeldingene tyder samtidig på enda flere minusgrader søndag.

Landslagsløper Emil Iversen varslet overfor Adressa lørdag at han ikke kommer til å gå søndagens NM-stafett som følge av sprengkulde. Trønderen har nylig vært syk og vil ikke risikere mer helsetrøbbel inn mot VM i Planica.