Wada vil ha fortgang i Valijeva-saken – truer med å gå til CAS

Kamila Valijeva i aksjon i et kunstløpstevne i Moskva sist helg. Hennes dopingsak er ennå ikke avgjort, og nå truer Wada med å sende saken til Idrettens voldgiftsrett. Foto: Alexander Zemlianitsjenko, AP / NTB Les mer Lukk

Verdens antidopingbyrå er bekymret over at kunstløperen Kamila Valijevas dopingsak ennå ikke er avgjort og truer med å gå til Idrettens voldgiftsrett.

Saken har siden OL i Beijing ligget hos Russlands antidopingbyrå (Rusada). Forrige uke meldte Rusada at saken behandles som konfidensiell, og at ingen detaljer vil bli offentliggjort.

– Wada er bekymret over forsinkelsen i behandlingen av Valijeva-saken og har gitt Rusada formell beskjed at om saken ikke snarlig får en avgjørelse, vil vi benytte vår rett til å ta den direkte til Idrettens voldgiftsrett (CAS), sier Wada-president Witold Banka. i en Twitter-melding.

Den gang 15-årige Valijeva kom til OL som stor favoritt i kunstløp og hjalp det russiske laget til seier i lagkonkurransen. Hun kom under enormt press da det ble kjent at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve før OL, og hun mislyktes i kvinnenes individuelle konkurranse.

Medaljene i lagkonkurransen er ennå ikke delt ut, og USA ligger an til å få gull om Valijeva blir diskvalifisert.

Rusada viste i en uttalelse forrige uke til at man behandler en dopingsak med en «beskyttet person» (på grunn av ung alder).

– I tråd med både internasjonale og russiske retningslinjer akter vi ikke å offentliggjøre dato for høringen, avgjørelsen eller andre detaljer i saken, sto det.