Golberg leverte sterk OL-søknad med pallplass – stor dag for Niskanen-familien

Pål Golberg ble beste nordmann på den klassiske 15-kilometeren i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Med 3.-plass på den klassiske 15-kilometeren leverte Pål Golberg en sterk søknad om OL-plass. Iivo Niskanen tok en klar seier timer etter søsterens triumf.

Det ble dermed en stor finsk langrennsdag i sveitsiske Lenzerheide. Lillesøster Kerttu Niskanen tok en overraskende sier på den klassiske 10-kilometeren.

Iivo Niskanen var overlegen i Sveits. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

– Vi gjorde en fantastisk jobb i sporet i dag, og vi hadde virkelig gode ski, så det ble en utrolig dag for familien, sa Iivo Niskanen etter triumfen.

Storebror Niskanen startet sterkt og ledet med 13,6 sekunder ned til Aleksander Bolsjunov halvveis. Den avstanden økte gradvis, og finnen vant til slutt 19,3 sekunder foran russeren.

Golberg endte 25,2 sekunder bak vinneren. Pallplassen gjør ham til en het kandidat til én av de to ledige OL-plassene.

Betalte seg

– Det ble veldig bra i dag. Jeg fikk akkurat været jeg trengte, med lavtrykk, og det ble ekstra høyt for alle sammen. Da betalte forberedelsene mine seg, sa Golberg til TV 2.

– Det var en som var helt umulig i dag, men det var godt å avgjøre duellene i min favør på siste runde og sikre plass på pallen.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ville i digitalt intervju med TV 2 ikke dele ut OL-plass til Golberg på direkten, men han sa seg glad på 31-åringens vegne og medga at han ligger godt an.

Satt på plass

– Det var kjempemessig med Pål. Han leverte en god skøytesprint i går (6.-plass) og et veldig godt klassiskrenn i dag. Likevel må vi innse at vi ble knust av Niskanen og satt ordentlig på plass. Selv fra Pål var det nesten 30 sekunder opp til seier, og det liker jeg ikke, sa han.

Johannes Høsflot Klæbo, som vant tirsdagens sprint, forsvarte ledelsen i Tour de Ski-sammendraget med sin 4.-plass. Klæbo var 34,3 sekunder bak Niskanen.

Etter 15-kilometeren har Klæbo 15,2 sekunder ned til Golberg i sammendraget. Deretter følger Niskanen (37,5 bak) og Bolsjunov (44).

Iversen reiser hjem

Verre gikk det for Didrik Tønseth, som tror OL-toget har gått etter at han endte på 10.-plass, 1.16,1 bak Niskanen.

– Det er langt fra bra nok, dessverre, sa han til TV 2.

Emil Iversen er foreløpig tatt ut til OL, men fikk en svært tung dag i Sveits. Han var i mål drøyt tre minutter bak Niskanen. Han endte helt nede på 59.-plass.

– Litt under pari, ja. Jeg hadde ikke feste og er ikke i form heller, sa Iversen til TV 2 og varslet at han trolig bryter touren og reiser hjem.

Erik Valnes og Martin Løwstrøm Nyenget endte på henholdsvis 8.- og 9.-plass og sikret med det fem nordmenn blant topp ti.