Sjöström sjanseløs som tittelforsvarer – canadisk gull i OL-svømming

Margaret MacNeil (t.h.) blir gratulert av tittelforsvarer og verdensrekordholder Sarah Sjöström etter canadierens OL-gull på 100 meter butterfly. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Les mer Lukk

Regjerende mester Sarah Sjöström var ikke i toppslag og ble nummer sju i OL-finalen på 100 meter butterfly. Maggie MacNeil fra Canada svømte inn til seier.

Den svenske verdensrekordholderen ble grundig satt på plass i Tokyo-bassenget. Sjöström endte 63 hundredels sekund bak vinnertiden, som MacNeil sørget for at stoppet på 55,59.

Kun to ganger tidligere har en 100 meter butterfly på kvinnesiden blitt svømt raskere. Sjöström har bestenoteringen på 55,48 fra Rio-OL i 2016.

– Hva skal man si? En 7.-plass i en finale har jeg aldri opplevd før. Jeg trodde jeg skulle svømme fortere, men dessverre er jeg ennå ikke klar til å svømme så mange løp, sa Sjöström.

Canadas første

Tidligere i år pådro hun seg et brudd i albuen. Før lekene i Japan hadde Sjöström gjort det klart at butterfly lå nederst på prioriteringslista. 27-åringen skal senere svømme 50 og 100 meter fri.

Louise Hansson på 5.-plass ble Sveriges beste i mandagens OL-finale.

McNeil vant fem hundredeler foran kinesiske Zhang Yufei, mens Emma McKeon fra Australia tok bronsen. Det var Canadas første gull i lekene.

– Det er ubeskrivelig. Fra min bane kunne jeg ikke se noen, og det tror jeg var en fordel. Jeg kunne konsentrere meg om mitt eget løp framfor å se hva de andre gjorde, sa 21-årige McNeil.

Historisk brite

Ariarne Titmus ble olympisk mester på 400 meter fri. Australieren greide 3.56,69 og slo USA-favoritten Katie Ledecky med 67 hundredeler. Li Bingjie fra Kina tok den siste medaljen.

På mennenes 100 meter bryst innfridde Adam Peaty favorittstemplet. Han tok seieren med tiden 57,37, og ble med det første brite til å vinne strake OL-gull på samme distanse. Peaty er også innehaver av verdensrekorden (56,88).

Arno Kamminga fra Nederland klokket inn til sølvet på 58,00. Bronsen gikk til italienske Nicolo Martinenghi.