Tålmodighet betalte seg for Thorsby

Morten Thorsby slår Montenegros kaptein og stjernespiss Stevan Jovetic i en luftduell i VM-kvalifiseringskampen i Podgorica. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB Les mer Lukk

Morten Thorsby var den 21. og siste av de 29 i Ståle Solbakkens landslagstropp som fikk spilletid. Han ga klar beskjed om at han fortjener flere sjanser.

– Jeg har spilt noen kamper for Norge tidligere, men føler ikke at jeg fikk vist hvem jeg er som spiller. I dag gjorde jeg det, sa han til TV 2 etter å ha storspilt på sentral midtbane i borteseieren mot Montenegro.

Norge manglet litt muskler på midten mot Tyrkia. Tirsdag ble Thorsby plassert der, i en rolle han ikke tidligere har hatt på landslaget, og han bidro med både duellkraft, gjennombruddsvilje, pasningsfot og lederegenskaper.

– Selvfølgelig var jeg skuffet over ikke å starte tidligere, men jeg er profesjonell og må bruke det som motivasjon. Det var deilig å gripe sjansen, sa han.

Seks av spillerne i troppen fikk ikke spilletid, og et par kom ikke engang med i kamptroppen til noen av de tre kampene. Thorsby måtte vente lenge, men etter at 20 mann hadde vært i aksjon var det Sampdoria-spillerens tur, og tirsdag startet han.

Endelig seier

Thorsby debuterte mot Makedonia (0-2) i 2017. Han fikk sjansen igjen først i fjor høst, i nasjonsligaen mot Østerrike (1-2) og med et kort innhopp i EM-omspillet mot Serbia (1-2).

Det ble tap i hans fire første landskamper, Tyrkia-kampen inkludert, men i den femte bidro han til en svært viktig seier.

Norge ville med tap havnet seks poeng bak lederlaget i gruppa, men nå skiller bare ett poeng mellom Tyrkia (7), Nederland (6), Montenegro (6) og Norge (6). Det ligger an til en spennende høst, og Thorsby er med i kampen om midtbaneplass selv om Sander Berge vil være tilbake.

Kampene

Dette er Norges gjenstående kamper i VM-kvalifiseringen:

* 1/9: Nederland (h)

* 4/9: Latvia (b)

* 7/9: Gibraltar (h)

* 8/10: Tyrkia (b)

* 11/10: Montenegro (h)

* 13/11: Latvia (h)

* 16/11: Nederland (b).

Gruppevinneren er kvalifisert til VM neste år, toeren til omspill om VM-plass (må vinne semifinale og finale).