Marit Bjørgen på kollisjonskurs med Bjørn Dæhlie om klassisk stil

– Jeg blir lei meg om klassisk forsvinner, sier Marit Bjørgen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

To av Norges mestvinnende skiløpere gjennom tidene er rykende uenige om hva som skal til for å få tilbake interessen for langrenn.

Stadig flere har tatt til orde for å gjøre grep som kan redde langrennssporten og forhindre at en av nordmenns største paradegrener gradvis forsvinner.

År for år har seertallene og oppslutningen om den klassiske vinteridretten falt, og den norske dominansen i skiløypa har bare blitt større og større.

Det bekymrer både FIS og langrennsmiljøet, spesielt i de ledende skinasjonene.

Dæhlie vil fjerne klassisk stil fra OL, VM og v-cup

For å bøte på den dalende interessen foreslo den tidligere skikongen Bjørn Dæhlie å kutte ut klassisk stil fra programmet programmet både i verdenscupen, VM og OL.

Bjørn Dæhlie ønsker å rendyrke fristil og vrake klassisk stil i v-cup, OL og VM. Han mener langrenn er blitt for komplisert og dyrt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Det innspillet liker ikke Marit Bjørgen.

Hun sier dette til VG om hvorfor hun ikke støtter Dæhlies radikale forslag om å vrake klassisk stil for å redde skisportens fremtid.

– Jeg blir lei meg om klassisk forsvinner

– Jeg blir lei meg om klassisk forsvinner, sier Bjørgen, som mener foreldrene må ta et større ansvar for ikke å bidra til utstyrshysteri og la være å innfri krav om perfekte ski, sko og bekledning.

Hun mener et bedre alternativ vil være om alle utøvere går med samme smurning under skiene i konkurranser.

Välbe: – Et forferdelig dårlig forslag

Russlands skipresident Jelena Välbe tar også avstand fra Dæhlie sitt ønske om å vrake klassisk til fordel for fristil.

– Et forferdelig dårlig forslag. Vi må huske på hvor langrenn kommer fra opprinnelig. Dessuten blir det helt feil med tanke på rekrutteringen. Barna lærer først å gå klassisk stil, så begynner de senere å skøyte, minner Välbe om i et intervju med VG.

Debatt om staketeknikk i Sotsji og Pyeongchang

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Under vinter-OL i Pyeongchang i 2018 blusset debatten om den såkalte «stakerevolusjonen» i langrenn opp igjen.

Det skjedde i forlengelsen av at FIS slo alarm om økende bruk av staketeknikk, spesielt i motbakker, under OL i Sotsji, noe som resulterte i mye juks i form av ulovlige skøytetak.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, viste til at alle deltagere måtte gå med festesmurning under femmila i Pyeongchang, og det ble innført stakefrie soner.

– Jeg vil vel nesten si at det som har skjedd med utviklingen av klassisk langrenn, det som så ut til å være et stort problem, det har vi nå nesten løst, sa Vegard Ulvang til NRK.