Carlsen med pangåpning på kvartfinalen i egen turnering

Magnus Carlsen overlistet Levon Aronian i første kvartfinalekamp. Bildet er fra da de to møttes ved sjakkbrettet i Stavanger sist høst. Foto: Carina Johansen / NTB Les mer Lukk

Magnus Carlsen trengte bare tre partier på å slå Levon Aronian i første kvartfinalekamp i onlineturneringen Magnus Carlsen Invitational.

Dermed er den norske verdensmesteren i førersetet foran 2. dag av kvartfinalen. Carlsen spilte raskt og solid og hadde full kontroll i tirsdagens duell.

Etter seirer i de to første partiene kunne han kontrollere inn til remis i det tredje og dermed avgjøre kampen.

Nordmannen åpnet kvartfinalen i Champions Chess Tour-turneringen med hvite brikker og dro kjapt nytte av at han spilte raskere enn motstanderen. Aronian merket etter hvert tidspresset, og etter 60 trekk hadde Carlsen ifølge sjakkcomputeren en seierssjanse på 96 prosent. I sluttspillet spilte han til slutt ut armeneren.

Annet parti var enda mer imponerende av Carlsen, som da hadde svarte brikker. Han spilte raskt og skaffet seg tidlig en fordel. Mot slutten havnet Aronian i ordentlig tidsnød, og da klarte han ikke å avverge en ny Carlsen-seier.

Carlsen startet tredje parti med såkalt Berlin-forsvar og gikk åpenbart for en trygg remis. Aronian svarte derimot med aggressivt spill ettersom det var vinn eller forsvinn for ham.

Aronian gjorde en feil med et løpertrekk ganske tidlig i partiet. Han prøvde seg senere på noen fikse varianter, men klarte ikke å vippe Carlsen av pinnen.

I stedet koblet Carlsen grepet om partiet. Han kunne også utnyttet stillingen på brettet til å vinne igjen mot en Aronian som så ut til å ha gitt opp, men etter et raskt tårnsluttspill endte partiet i remis etter 47 trekk.

Dermed vant Carlsen kampen 2,5-0,5.

Onsdag møtes de to igjen i inntil fire nye hurtigsjakkpartier. Carlsen blir semifinaleklar med uavgjort eller bedre. Dersom Aronian skulle klare å vinne, vil kvartfinalen avgjøres i lynsjakk og eventuelt armageddon.