Ski-VM i Oberstdorf

Høydramatisk da Therese Johaug vant sitt ellevte VM-gull

Sveriges Frida Karlsson faller under WSC Women's Skiathlon 15 km langrennsarrangement på FIS Nordiske verdensmesterskap i ski i Oberstdorf, og drar med seg Therese Johaug i fallet. (AP Photo / Matthias Schrader) Les mer Lukk

Etter bare ti minutter falt to av de største gullfavorittene i en utforkjøring og mistet verdifulle sekunder.

Ifølge TV-bildene tyder mye på at det var Frida Karlsson som kjørte for tett på Johaug og hektet sine ski inn i Joahugs. Dermed gikk begge skiløperne i bakken.

Karlsson brakk staven og måtte vente på ny stav før hun igjen kunne ta opp jakten på teten.

– Dette er brutalt for Frida Karlsson, sier NRK-kommentator Jann Post.

Dramatikken oppsto i en sving etter snaut 3,8 kilometer på den klassiske delen. Johaug ble regelrett felt av Frida Karlsson, som krysset en ski over Johaugs skipar.

Dermed endte begge to i den tyske løssnøen.

Johaug ledet etter skibytte

Johaug kom seg raskt opp, og i løpet av få minutter var hun igjen tilbake i front.

Etter skibyttet var det fortsatt Johaug som ledet foran Ebba Andersson og Tatjana Sorina. Frida Karlsson fikk igjen kontakt med tetgruppa. På oppløpet spurtslo hun lagvenninnen Ebba Andersson.

– Det er aldri noen fordel å falle, men jeg er fortsatt veldig optimistisk på vegne av Johaug her altså, sa Bjørn til NRK.

Han fikk rett til slutt.

Vant suverent

Johaug er oppe i elleve VM-gull sammen med Larisa Lazutina. Marit Bjørgen (18) og Jelena Välbe (14) ligger foran dem på listen.Foto: Lise Åserud / NTB Les mer Lukk

Selv ikke et fall stoppet Therese Johaug på vei mot en utklassing på 15-kilometeren med skibytte i ski-VM. Hun smadret feltet mot slutten.

Den norske favoritten og svenske Ebba Andersson kom sammen i tet til skibyttet halvveis (7,5 kilometer) i løpet. Der rotet den svenske jenta det til og slapp Johaug til en gratis ledelse på noen sekunder.

Det utnyttet den norske storstjernen som dro til direkte i fri teknikk og økte forspranget. Ved passering ni kilometer var forspranget oppe i snaut 19 sekunder ned til Andersson og Karlsson.

Johaug oppe i elleve gullmedaljer

Det ligger an til mer gull for Johaug i Tyskland i dagene som kommer.

Arrangøren valgte å salte løypene foran lørdagens renn. Det gjorde at forholdene holdt seg brukbart på en dag der sola ikke brøt skikkelig gjennom skydekket i Oberstdorf.

Johaug er oppe i elleve VM-gull sammen med Larisa Lazutina. Marit Bjørgen (18) og Jelena Välbe (14) ligger foran dem på listen.

Blant gutta er det bare Petter Northug (13) som har flere enn ti VM-titler.