Carlsen etter skuffende start på 2021: – Vinner jeg VM, blir jeg uansett OK fornøyd med året

Magnus Carlsen under Norway Chess 2020. Foto: Carina Johansen / NTB Les mer Lukk

Magnus Carlsen har åpnet 2021 med sjetteplass i Wijk aan Zee og finaletap for Wesley So i Champions Chess Tour. Ikke bra nok, sier sjakktoppen.

I den første fysiske turneringen i Nederland i januar endte Carlsen på en skuffende sjetteplass etter hele ni remis.

I Champions Chess Tour uken etter ble det finaletap for Wesley So.

– Når jeg ikke vinner, er det ikke så mye å snakke om. Nederland var frustrerende. Jeg følte jeg startet ganske bra, men uttellingen var ikke helt der. Jeg falt litt sammen etter hvert, selv om jeg avsluttet sterkt. Det var bedre i Champions Chess Tour med finale, men det var skuffende å tape, sier Carlsen til NTB.

– Jeg føler det ikke flyter helt om dagen. Jeg spiller et par bra partier, så er det rot i de neste. Det er mye å rette på fremover, og jeg spiller ikke veldig bra akkurat nå, men heldigvis har jeg tid til å rette på det fremover.

– Svakheter

– Hvordan kjenner du at ting ikke er på topp?

– Jeg har følt meg litt rusten. I tillegg kjenner jeg at selvtilliten ikke er helt på topp, det er ingen tvil om det. Da flyter det ikke like bra, og energien har heller ikke vært helt der oppe, sier Carlsen.

– Motstanderne har klart å se svakhetene mine mer i det siste, de gjør mye smart. Det blir en blanding av mye av litt av hvert.

Finalen av Champions Chess Tour, der de ti beste rankede spillerne skal møtes, går av stabelen i slutten av september og starten av oktober. Det ser sjakkeneren fram til. Men:

– Det er VM jeg måler året på sett under ett. Det er da jeg skal være på topp.

VM

Fra 24. november til 16. desember skal nemlig verdensmesterskapet i sjakk spilles i Dubai. Carlsen innrømmer:

– Vinner jeg VM, kommer jeg til å være OK fornøyd med 2021 uansett. Man jeg får være såpass realistisk at selv om jeg vil vinne alt i 2021, går ikke det. Jeg får heller fokusere på å få med meg masse positive opplevelser inn mot VM.

– Tenker du allerede nå på hvem du kommer til å møte?

– Nei, det er slitsomt å måtte tenke på det i ni måneder. Jeg kommer til å tenke på det etter at en vinner er kåret av kandidatturneringen i starten av april. Men når den vinneren først er kåret, kommer jeg til å tenke masse på det. Jeg har ideer om hva jeg vil gjøre, men strategien avhenger av hvem jeg møter, sier Carlsen.