Johaug suveren vinner i Ruka – dårlig stemning i den svenske leiren

Therese Johaug vant minitouren i Ruka i kjent stil. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva via AP / NTB Les mer Lukk

Therese Johaug gikk som ventet inn til seier i minitouren i Ruka som markerer starten på verdenscupsesongen i langrenn. Rivalen Frida Karlsson klagde på løypa etter rennet. 

Therese Johaug gikk som ventet inn til seier i minitouren i Ruka som markerer starten på verdenscupsesongen i langrenn. Hun var suveren på søndagens jaktstart.

Johaug var soleklar favoritt før det avsluttende rennet etter at hun parkerte sine svenske og russiske konkurrenter på 10-kilometeren i klassisk stil lørdag.

På den avsluttende jaktstarten startet Johaug 16 sekunder foran Frida Karlsson og Natalja Neprjajeva.

Den luken klarte konkurrentene aldri å tette. Johaug gikk for full maskin fra start og parkerte de andre i løypa. Konkurrentene klarte aldri å kutte forspranget, og etter 3,6 kilometer var avstanden 23 sekunder i Johaugs favør. Til slutt seiret hun med 47 sekunder ned til konkurrentene.

– Jeg hadde en veldig bra dag i dag, skiene mine var så gode. Smørerne gjorde en veldig bra jobb for oss, jeg er veldig glad for å starte sesongen med en førsteplass i går, i dag og sammenlagtseier, sa Johaug i seiersintervjuet.

Junior Fossesholm imponerte

Johaug vant også en verdenscupseier med beste etappetid på den avsluttende jaktstarten. Men det ble med knapp margin. Kun åtte tideler skilte ned til junioren og multitalentet Helene Marie Fossesholm, som gikk en strålende jaktstart og ble nummer seks.

– Vi vet ikke hvor mange verdenscupløp det blir denne sesongen, så for meg har denne helgen vært veldig viktig, sa Johaug.

Det var knyttet spenning til om gruppa bak Johaug, med flere svensker, skulle ta innpå. Det skjedde ikke. Etter hvert ble det et lureløp i gruppa bak Johaug, der det handlet mer om å spare kreftene til en spurt om andreplassen enn å ta igjen Johaug.

– Jeg fokuserte bare på meg selv og gjorde mitt eget løp. Jeg vet at en tikilometer i skøyting er en av mine favorittdistanser, så jeg fokuserte bare på meg selv. Det er så flott å være i gang igjen, sa Johaug.

La skylden på lagvenninnen

I den nevnte gruppa bak henne lå flere spesialsprintere, som vanligvis ikke er å se i kamp om pallplass i et distanserenn og en minitour. I den siste bakken før mål ble det i tillegg en velt der flere utøvere gikk i snøen, blant dem svenske Linn Svahn og russiske Neprjajeva.

Maja Dahlqvist (med startnummer 2) var irritert på lagvenninnen etter søndagens renn. Les mer Lukk

I den svenske leiren var det dårlig stemning. Maja Dahlqvist var en av løperne som gikk i snøen. Hun la skylden på lagvenninne Svahn.

– Jeg er fryktelig skuffet. Jeg tror jeg kunne vært med og kjempet om andre- eller tredjeplassen, sa Dahlqvist og la til at det blir et lite oppgjør på kammerset i det svenske laget.

– Man bør ikke begynne å stresse og gå ut av sporet, sa Dahlqvist.

Russiske Tatjana Sorina tok andreplassen foran Ebba Andersson, mens Frida Karlsson endte på fjerdeplass.

Det er andre år på rad Johaug vinner den innledende minitouren i Ruka. Også i 2018 seiret Johaug i verdenscupåpningen i Ruka, da hun vant 10-kilometeren, men da ble det ikke arrangert minitour.

– Himla teit løype

Frida Karlsson mente derimot det var Dahlqvist som falt først og dro med seg Svahn. Hun var rasende på løypa.

– Det var en så himla teit løype at jeg holder på å dø. Man kan ikke gjøre noe. Man blir tatt igjen i utfor med én gang selv om man er sterkere oppover. Det var ikke noe kult i dag, jeg er kjempeskuffet. Jeg fikk ikke ut noe av det jeg hadde i kroppen i dag, sa Karlsson.

Frida Karlsson var ikke blid etter søndagens jaktstart. Les mer Lukk

Russiske Tatjana Sorina tok andreplassen foran Ebba Andersson, mens Frida Karlsson endte på fjerdeplass.

Anna Kjersti Kalvå ble nummer 13 på plassen foran Lotta Udnes Weng, mens Tiril Udnes Weng ble nummer 17, Hedda Østberg Amundsen nummer 22, Mathilde Myhrvold nummer 28, Anna Svendsen nummer 39 og Ane Appelkvist Stenseth nummer 53.

Det er andre år på rad Johaug vinner den innledende minitouren i Ruka. Også i 2018 seiret Johaug i verdenscupåpningen i Ruka, da hun vant 10-kilometeren, men da ble det ikke arrangert minitour.