Engelsk fotball vil øke antall trenere med minoritetsbakgrunn

Raheem Sterling etterlyser mangfold blant trenere i engelsk fotball. Les mer Lukk

Toppligaene i engelsk fotball annonserte mandag en plan for å gi flere personer med minoritetsbakgrunn en trenerrolle fra neste sesong.

Det er Premier League, den engelske ligaen (EFL) og Spillerforeningen som står bak den nye ordningen. Seks trenere vil per sesong i årene som kommer få en 23 måneder lang trenerkontrakt med en EFL-klubb, melder BBC.

EFL er nivå to til fire i engelsk fotball, og målet er å sikre mer mangfold i trenerstabene.

– Dette er en kritisk tid for svarte, asiatiske og minoritetsetniske trenere, sier Doncaster-manager Darren Moore.

Han er leder for en Premier League-oppnevnt rådgivningsgruppe som jobber med den aktuelle tematikken.

– Vi vet alle og er enige i at mangfoldet blant trenere og managere må øke, og denne planen representerer et positivt steg, sier Moore.

Aktuelle kandidater må minumun ha en Uefa B-kvalifikasjon og ha Uefa A-trenerlisens.

Tidligere denne måneden etterlyste Manchester City-stjernen Raheem Sterling flere svarte, asiatiske og minoritetsetniske trenere i fotballen.

– Det er rundt 500 spillere i Premier League, og en tredel er svarte, og vi har null representasjon av oss i hierarkiet eller i trenerstaben. Det er ikke mange ansikter vi kan relatere til og ha en samtale med, sa Sterling til BBC.

Det engelske fotballforbundet annonserte i 2018 en likestillingsplan som skal sikre at svarte, asiatiske og minoritetsetniske mennesker utgjør fem prosent av lederrollene i fotballen og 13 prosent av de engelske trenerstabene.

I den samme planen har FA en målsetting om at tallet skal øke til 11 prosent og 20 prosent i 2021.