Superveteranen Aukland applauderer langløpernes nye lukrative nyvinning

Anders Aukland er glad for grepene som tas rundt langløpssirkuset. Les mer Lukk

Langløpssirkusets fire største renn blir utgangspunkt for en egen Grand Slam-konkurranse kommende langrennssesong. I potten ligger en hemmelig pengesum.

Onsdag bekreftet Ski Classics-ledelsen at Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet og Birkebeinerrennet inngår i den nye turneringen – som utgjør en ekstra konkurranseform innad i langløpssirkuset.

Dersom én og samme løper vinner samtlige fire renn i samme sesong, vil vedkommende gjennomføre det som nå har fått navnet «en Grand Slam». I så fall vanker det en solid økonomisk belønning.

– Det blir svært gode premiepenger dersom noen klarer en Grand Slam. Vi offentliggjør summen etter sommeren, men før sesongstart, sier Ski Classics-sjef David Nilsson.

Mulig, men vanskelig

Ingen har noen gang vunnet de fire rennene i én og samme sesong tidligere. Superveteranen Anders Aukland ser imidlertid ikke bort fra at det kan la seg gjøre.

– Det er mulig å vinne alle fire, men det er en grunn til at ingen har gjort det ennå, sier han til NTB.

47-åringen, som er klar for en ny sesong, peker på at det er stor forskjell på hva som kreves for å vinne de ulike rennene.

– Det er vanskelig å vinne Vasaloppet, og gjør man det, er det vanskelig å være på topp i alle de andre rennene i samme periode, sier langrennsveteranen.

Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet og Birkebeinerrennet kommer som perler på en snor i neste sesongs terminliste. De fire rennene arrangeres etter hverandre i perioden 31. januar til 20. mars.

Økte premier

Anders Aukland og Petter Eliassen har begge vunnet alle rennene i langløpssportens nye Grand Slam, men ikke i samme sesong. I 2013 fordelte Anders og Jørgen Aukland seirene i de fire rennene mellom seg, men ingen av dem vant alle.

Bestemt foran neste sesong er det også at plasseringene i Grand Slam-rennene vil gi høyere antall poeng i Ski Classics-sammendraget og i tillegg får pengepremiene et løft.

Seier i et enkelt Grand Slam-renn vil utbetale minimum 30.000 euro, tilsvarende i overkant av 320.000 kroner.

– Det er kjempebra av Ski Classics å gjøre dette. Det signaliserer at de rennene er ekstra viktige. Nå legges de mer vekt på, sier Anders Aukland til NTB.

Nærmest å vinne alle de fire Grand Slam-rennene i samme sesong har svenske Sven Åke Lundbäck og italienske Cristina Paluselli vært. Lundbäck vant tre av rennene i 1981, mens Paluselli tok like mange seirer i både 2005 og 2006.