Uefa og Fifa i medisinsk coronastrid

Uefa-president Aleksander Ceferin og hans menn mener at man bør spille ferdig sesongen rundt om å Europa, mens Fifa ser at det virker umulig. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Uefa og Fifa er uenige om når fotballen i Europa kan restartes. Uefa mener at fotballen på elitenivå kan tas opp igjen relativt raskt.

Denne uken gikk lederen i Fifas medisinske komité, Michel D'Hooghe, ut og sa at det ikke bør spilles fotball før tidligst i september på grunn av koronapandemien.

Uefas motstykke, medisinsk sjef Tim Meyer, er av en annen oppfatning. Han mener at det er fullt mulig med en snarlig gjenopptakelse slik at man kan spille ferdig seriene i Europa.

– Når vi diskuterer en mulig tilbakevending for å kunne spille fotball på elitenivå igjen er spillernes helse, de ansatte rundt kampene og befolkningen som helhet det viktigste, sier Meyer.

Nederland og Frankrike har satt en stopper for avviklingen av kamper med tilskuere. De to landenes regjeringer har gjort en brå slutt på årets sesong som ikke vil bli ferdigspilt.

Det samme er på vei til å skje i Belgia og Skottland.

Fullt mulig

– Alle nasjonale fotballforbund som planlegger å starte sine serier vil lage omfattende tiltak som bestemmer sanitære og operative forhold. Det sikrer at de involverte under kampene er beskyttet.

– Under disse betingelsene og med full respekt for lokal lovgivning er det helt klart mulig å planlegge en gjenåpning av seriene, sier Meyer.

Tyskeren er også leder i den nyetablerte medisinske arbeidsgruppen i Uefa. Gruppen skal se på alle helsemessige spørsmål ved å kunne spille fotball igjen.

Skepsis i Italia

I Italia har det også begynt å så en viss skepsis blant politikerne om det er mulig å spille ferdig seriene.

Blant annet sa Italias idrettsminister Vincenzo Spadafora onsdag at det er usannsynlig at serie A kommer i gang igjen denne sesongen.

– Jeg ser et stadig smalere nåløye for gjenopptakelse av ligaene. Om jeg hadde vært leder i en fotballklubb, ville jeg ha startet å forberede en trygg igangsettelse av neste sesong, som starter i slutten av august, sa Italias idrettsminister til TV-kanalen La 7 onsdag kveld.

Han bekreftet dermed at Frankrikes og Nederlands beslutning om å avlyse årets fotballsesong kan tvinge Italia til å gjøre det samme.