Sjefen lettet etter Tande-snuoperasjon: – Han var en helt annen kar

Daniel-André Tande jublet litt etter kvalifiseringshoppet foran Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Landslagssjef Alexander Stöckl pustet lettet ut etter på ha sett Daniel-André Tande viste tegn til gammel storhet i kvalifiseringen til nyttårshopprennet.

Tande leverte et strålende treningshopp på 133 meter og fulgte opp med 134,5 meter i kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen tirsdag. Det var et kjempeløft sammenlignet med gigantnedturen som ga tilskuerplass i finaleomgangen i åpningsrennet i Oberstdorf.

Etterpå smilte både Kongsberg-gutten og landslagssjef Alexander Stöckl bredt i pressesonen. Kontrasten til statusen etter rennet i Schattenbergbakken to dager tidlig var formidabel. Da droppet en rådvill og fortvilt Tande runden med mediene.

– Det beste var å se Daniel, at han tar store steg fra den forrige konkurransen. Han har jobbet veldig bra siden i går, og fant litt ut av ting i det første hoppet. Han fikk litt selvtillit og viser et bra hopp i kvalifiseringen, sa Stöckl til NTB.

Han trakk et lettelsens sukk over det han hadde sett.

– Ja, absolutt. Dette var veldig positivt. Han var en helt annen kar, smilte østerrikeren.

Ikke tilbake

Hovedpersonen selv knyttet neven etter landing både i den siste treningsomgangen og i kvalifiseringen. Over speakeranlegget ble det fastslått at «Tande er tilbake».

Det ville ikke 25-åringen helt skrive under på.

– Jeg er i hvert fall på vei i riktig retning. Dette er jeg veldig fornøyd med. Jeg ville vært fornøyd med alt innenfor topp 30 i dag. Jeg synes jeg gjør tre hopp som er et stort steg i riktig retning, sa Tande, som ble målt til 124,5 meter i første treningsomgang.

I en kvalifisering med mange lange hopp ble han til slutt nummer 18. Lyspunktene var likevel så definitivt i flertall.

– I det siste hoppet kjenner jeg at jeg gjør en liten feil, men samtidig legger jeg inn nok energi til at det likevel går langt ned i bakken. Det er godt å kjenne på, sa Tande.

– Er du mest av alt lettet?

– Ja, man blir veldig lettet. Jeg føler meg lettere i skuldrene og lettere i hodet i dag, smilte mannen som innledet verdenscupsesongen med to strake seirer.

Mandag ble det jobbet intenst i den norske leiren for å få Tande tilbake på rett spor etter fiaskoen i Oberstdorf. Videostudier og gode diskusjoner har vært hovedingrediensene.

– Jeg føler jeg har veldig god effekt av å diskutere ting høyt. Det er lettere å finne feil med tankemåte om man sier det høyt enn om man bare tenker det i hodet, sa Tande.

Den tilsynelatende vellykkede snuoperasjonen gir et helt annet utgangspunkt foran tirsdagens nyttårsmiddag på Hotel Mercure i Garmisch-Partenkirchen.

– Jeg må spise mye i dag for ikke å bli disket på vekt i morgen, lo Tande.

– Har du hatt dårlig matlyst?

– Nei da, absolutt ikke. Men når man blir så mye lettere i skuldrene, må man fylle på andre steder, smilte Kongsberg-gutten.

Forfang best av de norske

Johann André Forfang var best av de norske i tirsdagens kvalifisering med 9.-plass. Alle de sju norske kvalifiserte seg.

Forfang hoppet 137 meter og var med det 5,6 poeng bak den tyske hjemmefavoritten Karl Geiger, som vant kvalifiseringen etter et hopp på 139 meter.

Ryoyu Kobayashi, som vant i Oberstdorf foran Kraft, ble nummer tre.

Robert Johansson hoppet 132 meter og endte på 21.-plass. De øvrige norske havnet på nederste halvdel av de 50 som kvalifiserte seg. Marius Lindvik ble nummer 35, Robin Pedersen 38, Anders Håre 45 og Sondre Ringen 46.

Det var 72 deltakere i kvalifiseringen, og de 50 beste er klare for rennet.

Dette er de norske hoppernes dueller: Maciej Kot, Polen – Robert Johansson, Stefan Hula, Polen – Daniel-André Tande, Marius Lindvik – Piotr Zyla, Polen, Robin Pedersen – Constantin Schmid, Tyskland, Clemens Leitner, Østerrike – Johann André Forfang, Anders Håre – Yukiya Sato, Japan, Sondre Ringen – Markus Eisenbichler, Tyskland.