Rådvill Tande: – Uansett hva jeg prøver på er resultatet det samme

Daniel-André Tande på utøverhotellet i Garmisch-Partenkirchen foran nyttårshopprennet. Les mer Lukk

Smilet var tilbake hos Daniel-André Tande (25) dagen etter gigantnedturen i hoppukeåpningen, men bak lurte en fortvilet jakt på svar.

På 29 dager gikk Kongsberg-gutten fra å være verdens beste skihopper til å bli tilskuer i finaleomgangen i åpningsrennet i Schattenbergbakken søndag. 112,5 meter var en kolossal nedtur for mannen som innledet sesongen med to verdenscupseirer.

Søndag forlot 25-åringen sletta uten å snakke med pressekorpset, men dagen derpå tok han seg god tid til NTB og andre medier på Hotel Mercure i Garmisch-Partenkirchen.

– Det var ikke så mye skuffelse. Det var mer fortvilelse, sier Tande til NTB når han får spørsmål om følelsene som rørte seg i kropp og hode et halvt døgn tidligere.

Problemene i bakken startet allerede før jul, men 2. juledag følte Tande at han «fant ut av mye» under treningshopping på Lillehammer. Det gjorde tilbakeslaget i Schattenbergbakken ekstra tungt å svelge.

– Uansett hva jeg prøver er resultatet det samme. Det er at jeg kommer ut i en dårlig sittestilling og ikke får trykket ned i hoppkanten, sukker 25-åringen.

Rådvill

Jobben med å hjelpe 25-åringen tilbake på vinnersporet er naturlig nok i full gang. Tande selv er åpen på at han famler.

– Det som er irriterende, er at jeg ikke føler at jeg finner ut hva jeg kan gjøre annerledes. Jeg føler jeg gjør det riktige, men likevel blir det feil, sier han.

– Du høres rådvill ut?

– Du kan godt si det.

Bedre blir ikke følelsen av den grelle kontrasten til sesongåpningen. Både i Wisla og Ruka så Tande noe nær ustoppelig ut. Kongsberg-guttens toppnivå går utenpå de aller fleste.

– Jeg følte jeg hadde ganske bra kontroll der, og følte jeg var på riktig spor. Plutselig vet man ikke forskjell på opp og ned igjen. Det er jævlig irriterende, sier 25-åringen og rister lett på hodet fra sofakroken på hotellet.

Landslagssjef Alexander Stöckl liker naturlig nok heller ikke situasjonen. Han hadde vondt av eleven etter søndagens nedtur.

– Det er ikke godt å se på. Jeg har vært der selv. Det er helt jævlig, sier østerrikeren.

Jakter svar

Etter mandagens møte med pressen gikk turen rett til en nærliggende gymsal. Mens elevene spilte volleyball sto Stöckl i bakgrunnen og studerte gamle opptak av vellykkede Tande-hopp. Etter hvert meldte også hovedpersonen seg på.

Stöckl forstår Kongsberg-guttens følelse av rådvillhet og den fortvilte jakten på svar.

– Når du opplever at du har kontroll og gjør gode skihopp, vet du egentlig ganske lite om hvorfor. Du har arbeidsoppgaver som du gjennomfører, og du har noen følelser knyttet til de oppgavene, og det funker. Men du vet ikke helt ned til minste detalj hvorfor. Det funker bare, smiler østerrikeren – og utdyper:

– Så fortsetter du med samme oppgave, idé og tanke, men plutselig fungerer det ikke lenger. Da er du like dum som du var før. Du vet heller ikke hvorfor nå. Da må du prøve å finne nøkkelen på nytt, eller finne ut hva som er forskjellen fra det ene til det andre hoppet. Den er gjerne ikke stor, men utgjør 20 meter.

Tande selv lever i håpet om at oppsvinget han lengter etter kan komme fort.

– Ja, selvfølgelig. Det er det jeg håper på nå. Hvis jeg plutselig får en ordentlig god følelse fra én ting jeg gjør, knekker man fort koden igjen, sier han.

Må være fornøyd med mindre

Sjefen åpner også for den muligheten, men tror samtidig det er viktig å ikke gape for høyt.

– Det kan gå fort, men det er en krevende situasjon å skulle snu dette i starten av hoppuka. Det viktigste er å ta det steg for steg, og da må vi alle sammen være ydmyke nok til å si at dette kanskje holder til å kvalifisere seg i morgen og kanskje til finaleomgangen i rennet. Skjer det, er det bra nok , sier østerrikeren bestemt.

– Hvor lett er det å skulle være fornøyd med det?

– Ikke lett. Og når du i tillegg får spørsmål fra alle rundt om at du vant renn for fire uker siden, er det ekstra vrient, sier han.

Tirsdag er det kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen. Nyttårshopprennet følger dagen deretter. I 2017 sto Daniel-André Tande på toppen av pallen og ble den tiende norske vinneren av det tradisjonsrike rennet.