Hoppuke-nedtur for Tande: – Har vært en bratt fallende kurve

Daniel-André Tande etter førstehoppet i hoppukas første renn i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Åpningsrennet i hoppuka endte med bom og ødelagte sammenlagtsjanser for Daniel-André Tande. – Trist, sa landslagssjef Alexander Stöckl.

Med to verdenscupseirer så langt denne sesongen ble Tande med god grunn lansert som et av de aller beste norske kortene i på forhånd. Kongsberg-guttens toppnivå er skyhøyt, men åpningsrennet i Schattenbergbakken søndag endte i en kolossal nedtur.

112,5 meter i første omgang holdt ikke til plass i finaleomgangen. Etterpå forlot en frustrert og skuffet Tande sletta uten å snakke med pressekorpset. Han trengte tid for seg selv.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg orker ikke å snakke nå, sa Kongsberg-gutten til NTB via hopplandslagets mediesjef Steinar Bjerkmann.

Bommen i Oberstdorf, som naturlig nok betyr at alt håp om en framskutt sammenlagtplassering er over, var tung å svelge.

Mistet trening

25-åringen innledet sesongen med seier både i Wisla og Ruka. Deretter har det gått gradvis tyngre.

– Det har jo vært en bratt fallende kurve for Daniel etter Finland, egentlig, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB søndag.

Han mener det har vært grunn til å frykte at noe slikt kunne skje, all den tid landslagsstjernen ikke har fått hoppet nok etter at han skadet kneet på trening i sommer.

– Det førte til at han ble satt ut av vanlig trening en lang periode og hopptrening i en altfor lang periode, påpekte Bråthen videre – og la til:

– Daniel på sitt beste hopper så godt at ingen klarer å slå han, men Daniel på sitt dårligste er det veldig mange som klarer å slå. Det så vi i dag.

Med til historien hører det også at Tande på ulykksalig vis ble påført en ankelskade av en løpsk ski under verdenscuphelgen i tyske Klingenthal før jul. Han har selv innrømmet at det ødela mye av flyten han var inne i.

Mer komplekst

Hoppsjef Bråthen tror ikke Klingenthal-episoden er hele forklaringen på motbakken Kongsberg-gutten nå har havnet i, men sier:

– Det var ikke heldig det som skjedde der, og det var ikke noe som hjalp den prosessen Daniel er i. Du er mer sårbar i den situasjonen han er i, enn mange andre.

Mandag forflytter hoppsirkuset seg til Garmisch-Partenkirchen, bakken Tande hare vunnet i to ganger tidligere. Landslagssjef Alexander Stöckl var søndag klar på at Tande blir med dit, til tross for motgangen.

– Vi skal ta en prat i morgen, men utgangspunktet er at han er med. Selvfølgelig, sa østerrikeren, som oppsummerte elevens dag i Oberstdorf som «trist» og «dårlig».

– Ser du hva problemet er når du ser han hopper?

– Ja, teknisk ser jeg hva problemet er. Men det er nok mer komplekst enn det, tror jeg, sa Stöckl – og utdypet:

– Han mistet litt selvtillit og følelse etter det som skjedde med skien i Klingenthal, og så har du forventningspress. Du vet du kan gjøre det bra her, og flere sier at «du har jo vunnet i år». Så skal du bevise at du er i stand til det, men så klarer han ikke det. Da rakner det helt.

Hoppsjef Bråthen tror det kan snu fort for Tande, kanskje allerede i Garmisch.

– Hvis han bare får et klart bilde, og ting begynner å stemme, så smeller det. Da går det bakken ned igjen, sa han.