Carlsen gikk på sitt første tap i lynsjakk-VM

Magnus Carlsen vant i åpningspartiet i lynsjakk-VM i Moskva søndag. Foto: Maria Emelianova / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen mistet ledelsen i VM i lynsjakk da han tapte mot Dmitrij Andrejkin i det sjuende partiet i Moskva søndag.

Carlsen, som lørdag ble verdensmester i hurtigsjakk, var ubeseiret etter seks partier i lynsjakk søndag, men i det sjuende kom nederlaget.

Nordmannen tapte mot Andrejkin etter 54 trekk etter å ha spilt med svarte brikker. Dermed glapp også ledelsen for Carlsen i VM. Før møtet med russeren var han i delt ledelse med to andre spillere.

Etter sju partier leder russiske Vladislav Artemjev. Han har seks og et halvt poeng av sju mulige, ett mer enn Carlsen.

Det spilles tolv partier søndag og ytterligere ni mandag.

Drømmestart

Men det skulle ta lang tid før nedturen kom for nordmannen søndag. Den første seieren for Carlsen var et faktum etter 36 trekk da han vant over Alexandr Predke fra Russland.

I parti to ble Vladimir Belov feid til side på kun 31 trekk med hvite brikker før Salem Saleh fra De forente arabiske emirater måtte gi tapt for den norske mesteren etter 33 trekk.

– Jeg kjenner meg ganske sliten, det må jeg si. Jeg er ikke i noe toppform og satser på å komme meg gjennom dagen at det går for gærent, sa Carlsen til NRK etter at det andre parti var ferdigspilt.

– Hele kroppen er utladd etter i går, og jeg trenger tid til å komme meg i gang, påpekte Carlsen.

Jakter ny VM-trippel

Få minutter etter intervjuet spilte han ut Saleh slik at han sto med tre av tre mulige poenger.

Deretter slo Carlsen Dmitrij Jakovenko og Radosław Wojtaszek, før det i sjette parti ble remis mot Nodirbek Abdusattorov. I det sjuende partiet ble det altså tap.

Carlsen innehar poengrekorden i lynsjakk-VM med 17 poeng. Den satte han da han ble verdensmester i 2018.

Carlsen er regjerende verdensmester i lynsjakk og ønsker å forsvare tittelen han har hatt siden 2017.

Lørdag tok han sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015, og han er sånn sett på jakt etter å kopiere den historiske VM-trippelen fra 2014.

Klarer Carlsen den bragden, har han notert seg for tolv VM-titler.