Sjefen varslet Lindviks gjennombrudd

Marius Lindvik er i hoppuka for første gang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Marius Lindvik er norsk hoppsports nye stjerneskudd. Landslagssjef Alexander Stöckl lanserte 21-åringen som gjennombruddsmann allerede før sesongstart.

Lørdag kvalifiserte Lindvik seg til åpningsrennet i Hoppuka som beste nordmann. I den ombygde Schattenbergbakken i Oberstdorf fortsatte juniorverdensmesteren fra 2018 den gode trenden han har vært inne i den siste tiden. Rett før jul ble det tredje-, femte- og sjuendeplass i verdenscuprennene i Klingenthal og Engelberg.

Pallplasseringen i Klingenthal var Lindviks første i verdenscupen. Før inneværende sesong var åttendeplassen fra storbakken i Zakopane i januar 2018 karrierebeste.

Den uredde romerikingens internasjonale gjennombrudd kommer samtidig ikke som lyn fra klar himmel. Allerede i sommer viste Lindvik tegn til å ha løftet eget toppnivå opp i verdenstoppen, hvilket fikk landslagssjef Alexander Stöckl til å lansere 21-åringen som den norske troppens sannsynlige overraskelsesmann denne sesongen.

– Ja, det vil jeg si. Det kan nok fort være han. Spørsmålet er bare hva som skjer når jeg sier dette, du skriver det og han hører det, sa østerrikeren og smilte da han møtte NTB til et lengre intervju før sesongstart.

Overrasket seg selv

Sittende i en liten kafé på Oberstdorf Haus smiler Lindvik godt når han får høre sjefens sesongspådom. 21-åringen er tilsynelatende avslappet til tross for at karrierens første møte med hoppuka bare er noen timer unna.

– Jeg synes det har vært en helt nydelig start på sesongen. Det kunne ikke blitt bedre for min del, sier han og smiler til NTB.

– Er du litt overrasket?

– Ja. Jeg visste jo at topphoppene mine var helt der oppe, men at jeg skulle få ut så mange av dem, er litt overraskende, svarer han.

I verdenscupen sammenlagt har han kun åtte navn foran seg på vei inn i karrierens første tysk-østerrikske hoppuke. Lista hadde i tillegg sett enda bedre ut dersom han ikke hadde blitt disket fra annenplassen i Ruka i slutten av november.

På spørsmål om det er grunn til å omtale ham som en «joker» i årets hoppuke, er ikke offensive Lindvik vond å be.

– Det kan vi godt. Jeg er med på det, smiler han.

Flyfasen endret

Løftet han har fått gjennom sommeren handler i stor grad om tekniske detaljer som har falt på plass i ferden mellom hoppkanten og nedslaget.

– Det er nok flydelen jeg har blitt veldig mye flinkere på. Det var vært nok til at jeg har kommet godt over skiene og fått med meg hastigheten helt ned i bunnen av bakken, sier Lindvik.

I likhet med landslagskollegene har han jobbet med å få flatere skiføring i lufta – den viktige tekniske detaljen japanske Ryoyu Kobayashi var den fremste eksponenten for sist vinter. Landslagssjef Stöckl sa i intervjuet med NTB før sesongen at Lindvik trolig var den av de norske som i størst grad har tilpasset egen måte å hoppe på til «Kobayashi-måten».

– Ja, jeg vil kanskje si at Lindvik har gjort den største endringen, sa østerrikeren.

Stöckl var derfor klar på at romerikingen gikk sesongen i møte med et helt annet og bedre utgangspunkt enn tidligere. Det har vist seg å holde stikk – og gitt utslag på resultatlistene.

Nervene klarner hodet

Lindvik har levert hopp på høyde med de beste i verden. Kanskje fortsetter det i åpningsrennet i Oberstdorf søndag. Sjuendeplassen i søndagens kvalifisering kaller han en «mega selvtillitsboost».

– Nå er det bare å ta det med seg inn i neste konkurranse, smiler stjerneskuddet, som ikke er skremt av nivået til langt mer meritterte konkurrenter som lørdagens kvalifiseringsvinner Stefan Kraft fra Østerrike.

– De hopper bra, men får jeg ut makshoppene mine, er jeg helt der oppe jeg også, sier Lindvik.

Debutantnerver er han ikke nevneverdig plaget av.

– Ikke veldig. Man blir selvfølgelig litt spent, men det er ikke snakk om nerver som hindrer meg. De gjør meg heller klar i hodet, sier han.

Kanskje blir hoppukedebuten av det svært så minneverdige slaget.