Tande vant da Johansson og Forfang ble disket

Robert Johansson ble i likhet med Johann André Forfang disket i 1. omgang i finske Ruka lørdag. Les mer Lukk

Daniel-André Tande tok sin annen strake verdenscupseier. Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann A. Forfang ble disket.

Tross norsk seier ble rennet dermed litt av en skandale for de norske. Både Lindvik, Johansson og Forfang ble disket for gjennomstrømning i hoppdressen etter meget gode hopp. Lindvik rakk en kort stund å juble for 2.-plass.

Tande, som vant i Wisla, har slitt litt med å finne seg til rette i bakken. Han landet på 131 meter i første omgang før han slo til med 142 meter i finalen og vant med 282,5 poeng.

Det var Kongsberg-hopperens sjuende seier i verdenscupen.

Lindvik hadde 136,5 meter i første omgang og økte til 142,5 i finalen. Han fikk også gode stilkarakterer og havnet 3,1 poeng bak Tande. Trodde han.

Senere ble han og treeren i konkurransen Peter Prevc begge diskvalifisert. Dermed gikk 2.-plassen til Philipp Aschenwald fra Østerrike og tredjeplassen til Anze Lanisek fra Slovenia.

– Det er alltid like spennende å stå og vente. Jeg håpet at det skulle være et godt hopp, for jeg hadde en god følelse og fikk da også til et godt hopp, sa Tande til NRK.

Disket for utstyret

Hoppkonkurransen i Ruka kunne blitt en stor norsk nedtur da både Robert Johansson og Johann André Forfang ble disket for ureglementert utstyr etter gode hopp i 1. omgang. Uten diskvalifikasjonene ville de vært nummer en og to etter første omgang.

Johansson var nest best i kvalifiseringen og lengst i prøveomgangen. Han slo til med 138 meter og 144,5 poeng, men besto ikke målingen av dressen. Noen minutter tidligere hadde Forfang landet på 137 meter og fått 141,6 poeng, men Tromsø-hopperen ble diskvalifisert for ikke å ha reglementert hoppdress.

Begge hoppet med den nye norske hoppdressen i helhvitt.

– Det var trist. Det var for lav luftgjennomstrømning på leggen, sa landslagssjef Alexander Stöckl.

– Det er ser ganske så dumt ut, men dette må vi få orden på.

– Slurvet

Robert Johansson sier til pressen at det norske laget har slurvet.

– Veldig bra hopping, men dessverre var luftgjennomstrømningen på dressen ikke innenfor reglementet. Da har ikke jeg så mye jeg skulle ha sagt, sier han.

– Vi har nok slurvet på luftgjennomstrømningen. Vi må bli nøyere på det, sa Johansson.

Og fortsatte:

– Jeg synes det bare er utrolig kjedelig ikke å få hoppe 2. omgang. Nå må jeg sørge for at alt er på plass til neste gang. Det som skjer på hoppkanten er veldig, veldig bra om dagen. Jeg må bare levere flere hopp på høyt nivå, sa hopperen fra Lillehammer.

– Frustrert og paff

Forfang mente at FIS-kontrollørene var utrolig pirkete da de fant uregelmessigheter ved de norske hoppdressene.

– Jeg er ikke rette mann til å si noe om hvorfor vi blir tatt. Det var luftgjennomstrømningen på dressen. Det var en merkelig sak å bli tatt på. Jeg ble disket i 2018 på luftgjennomstrømningen, men det er første gang vi hopper med den hvite dressen, og det blir lagt merke til. I går hoppet jeg i en svart dress, sa Forfang.

Forfang sier til NTB at han blir frustert av diskingen.

– Jeg var 100 prosent sikker på at dressen var helt grei. Jeg blir både frustrert og paff. Det blir jo litt yatzy om den går igjennom eller ikke, sa han.

– Dressen må ha en luftgjennomstrøming på minimum 40 liter. Det måles med et apparat man kan sette hvor som helst på dressen. Hvis man leter godt nok så finner man steder der den ikke er god nok. sa Forfang, som ikke ville fortelle hvor på dressen de målte.