Johaug: Kult at Didrik vil løpe EM

Therese Johaug og Sjur Røthe på vei til pressetreffet i Ruka torsdag kveld. Les mer Lukk

Både Therese Johaug og Sjur Røthe forstår godt at Didrik Tønseth vil løpe EM i terrengløp i Lisboa neste helg i stedet for å gå tremil på ski i Lillehammer.

I flere uker har det foregått en liten match mellom Tønseth og landslagstrener Eirik Myhr Nossum om Tønseth bør reise til Lisboa eller ikke.

Norges Friidrettsforbund ga klarsignal til Tønset tidligere denne uken, og Tønseth sier at han har lyst til å dra.

Nossum mener at Tønseth må vinne i Ruka i helga for å kunne dra til Portugal og EM-løpet neste søndag. Da vil han være kvalifisert til Tour de Ski og ingenting vil være ødelagt, mener Nossum, som også argumenterer med at Tønseth må vise seg fram på lengre distanser enn 15 kilometer.

Tønseth mener at det bør holde med topp fem i Ruka for at plassen i Tour de Ski skal være sikret og har antydet at han reiser uansett.

«Matchen» mellom de to stikker nok ikke særlig dypt. Selv om det synes som om de er veldig uenige, så er de nok ikke det når det kommer til stykket.

Prøve seg

– Jeg skal ikke ha for mange meninger om hva Didrik skal få lov til eller ikke. Det blir mellom de to hva de finner ut er best, men jeg synes det er veldig kult at Didrik har lyst til å løpe EM i terrengløp og prøve seg der, sier Johaug til NTB.

Tønseth tok sølv bak Henrik Ingebrigtsen under NM i terrengløp i Oslo i oktober. Der ble det gull i kvinneklassen til Therese Johaug. Hun vant også 10.000 meter på bane under NM i Hamar i august og har sagt at hun kanskje har lyst til å løpe distansen i EM i Paris neste august.

– Så må sikkert Didrik gå fort her i helga for å ta vare på plassen sin inn mot de neste verdenscuprennene.

Røthe sier at han har full forståelse for at lagkameraten har lyst til å reise til Portugal.

– De har det litt artig med hverandre de to der nå, sier Røthe om duellen mellom Nossum og Tønseth.

Røthe var i Frognerparken som tilskuer da kompisen tok NM-sølv bak Henrik Ingebrigtsen.

– Han løp utrolig fort og klarte akkurat ikke å henge på Henrik. Jeg så også at Filip og Jakob skulle ta turen til Lisboa, og de har ligget på et høyere nivå enn Henrik i år. Derfor er det vanskelig å se for seg at han skulle ha noen sjanse til topplassering om han skulle finne ut at han har lyst til å være med, sier Røthe til NTB.

Lærerik

Røthe sier at det hadde vært enda mer interessant for Tønseth om han kunne ha fått være med Team Ingebrigtsen på tur i noen dager.

– Det tror jeg at Didrik hadde syntes var veldig lærerikt.

Røthe sier dette om at Tønseth eventuelt velger friidrett foran langrenn neste helg:

– Hvis han føler selv at han er kvalifisert nok til Tour de Ski, så har jeg full forståelse for at han eventuelt reiser ned og løper.

– Men om han blir åttende beste nordmann i helgen?

– Da må han nok reise ned å løpe, i stedet for Tour de Ski. Men han reiser nok ikke til EM om han ikke presterer riktig bra denne helgen. Han vant på Lillehammer i fjor. Jeg vil jo helst at han stiller på Lillehammer, slik at jeg får min revansje.

Den seieren så også Røthe på nært hold. Han ble slått helt på målstreken da Tønseth tok verdenscupseieren i Lillehammer for ett år siden. Røthe sier at han skjønner Tønseths dilemma veldig godt.

– Å gå skirenn er noe du kan gjøre nesten hver helg gjennom hele vinteren. Det er ikke like mange sjanser i løping, og det er en læringsprosess i det. Hvis løpingen gir Didrik ekstremt mye motivasjon, så synes at han skal benytte sjansen, sa Røthe