Derfor ønsker NFF så inderlig at Lagerbäck forlenger

Landslagssjef Lars Lagerbäck er i tenkeboksen på om han skal forlenge med det norske landslaget i fotball. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Lars Lagerbäcks evne til å kommunisere med spillerne, kombinert med godt spill og gode resultater gjør at NFF håper svensken forlenger som landslagssjef.

Årets ønskeliste til jul inneholder kun ett ønske fra NFF, at Lars Lagerbäck forlenger kontrakten som norsk landslagssjef.

Lagerbäck har tidligere gjort det godt med både det svenske, nigerianske og det islandske landslaget. Nå har han stablet et norsk landslag på beina, etter at det lå nede med brukket rygg da han tok over i 2017.

– Lars er ingen klubbtrener, han har sort belte i å være landslagstrener, sier NFF-president Terje Svendsen til NTB på spørsmål om hva som gjør at de så inderlig ønsker at svensken skal forlenge kontrakten.

Så trekker Svendsen pusten og begynner å ramse opp 71-åringens kvaliteter som de ønsker å ha med videre. Og det er ikke så rent lite.

En ting er at Lagerbäck har en unik evne til å skape et godt lag ut av spillere han kun har til disposisjon en uke av gangen. Også evnen til å skape samhold og en felles plattform trekkes fram.

– Han er veldig klar og tydelig på hva han forventer av spillerne, og det er ikke pakket inn på noen måte. Det er enkle budskap til spillerne, og jeg tror de liker måten han kommuniserer med dem på.

– Ønsket av alle

Det har lenge vært kjent at NFF ønsker Lagerbäck med videre. Det samme ønsket har spillerne.

– Lars vet at han er utrolig ønsket av alle. Dette handler ikke om penger, men om Lars vil. Det er han som styrer dette, sier Svendsen og forteller at en avklaring på trenerspørsmålet vil skje før jul.

Innerst inne har Lagerbäck lyst til å fortsette jobben med det norske landslaget, men han er usikker på grunn av sin høye alder. Svensken fyller 72 år i juli.

Hvis Lagerbäck velger å avslutte samarbeidet må NFF igjen ut på trenerjakt. Svendsen sier det da vil handle om hvem som er tilgjengelig på det aktuelle tidspunktet.

Håper jobben er attraktiv

NTB treffer fotballpresidenten på et pressetreff på Ullevaal stadion. Fra de frammøtte journalistene må han svare på hvordan NFF forbereder seg på et liv uten Lagerbäck, dersom kontrakten ikke blir forlenget.

Svendsen svarer ikke inngående på spørsmål om hvem som er de heteste kandidatene til å ta over, kun at han håper jobben som norsk landslagssjef er attraktiv for gode trenere.

Men naturlige navn å trekke fram er blant annet Åge Hareide, som er på utgående kontrakt med det danske landslaget. Hareide har sagt han er interessert dersom Lagerbäck ikke forlenger.

Også Ole Gunnar Solskjær, som (kanskje) lever farlig i Manchester United, og Ståle Solbakken i FC København er naturlige navn å nevne i samme åndedrag. Men NFF-presidenten lover at det ikke er et hint om fremtidig landslagssjef at samtalen gjøres i «Solskjær-losjen» på nasjonalarenaen.

– Nei, det er her vi foretrekker å gjøre sånne ting, sier Svendsen.