Petter Northug: – Jeg blir forbannet

– Gjennom hele min karriere har jeg konkurrert mot langrennsløpere som er tatt for doping senere, sier Petter Northug. Les mer Lukk

Gullgrossisten fra Mosvik i Trøndelag har gitt opp håpet om at langrennsporten vil bli dopingfri.

Bakteppet for 33-åringens siste utblåsning er de siste års avsløringer om doping blant utøvere i langrennssporet. Northug var selv en eksponent for ren idrett og sanket inn medaljer av edleste metall uten å ty til ulovligheter.

– Man blir forbannet. Jeg har mistet troen på at vi noen gang vil få oppleve at sporten blir helt ren, sier Northug til Expressen.

Han har også tidligere gått knallhardt ut mot konkurrenter som har kjempet i toppen med urent mel i posen.

Les også:Løfshus: – En vemodig og spesiell dag

«Hvorfor hater han meg så mye?»

Da Johannes Dürr for noen år siden seilte opp som medaljekandidat, var det flere som stusset. Under vinter-OL i Sotsji i Russland i 2014 testet Dürr positivt for

Fakta om Petter Northug:  

* Født: 6. januar 1986 (33 år)

* Klubb: Strindheim

* OL-medaljer: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse

* VM-medaljer: 13 gull, 3 sølv

* Verdenscupen: 2 sammenlagtseirer og 38 enkeltseirer, 1 sammenlagtseier i Tour de Ski

doping. Først da testresultatene ble offentliggjort, la han alle kort på bordet.

Under VM- i Seefeld sist vinter gikk Dürr ut mot Northug og andre utøvere som for lengst hadde skjøvet østerrikeren ut i kulden.

– Jeg trodde Northug var en smart fyr. Jeg forstår ikke hvordan han tenker. Hvorfor hater han meg så mye? Jeg har aldri gjort ham noe. Northug hadde ingen problemer med at Martin Johnsrud Sundby ble tatt. Men det er klart, da Sundby ble diskvalifisert, fikk Northug totalseieren i Tour de Ski. Det var kanskje derfor han ikke klagde, uttalte Dürr til Expressen.

Les også:Tidligere langrennsstjerner: – Northug vil bli savnet

På dette bildet fra vinter-OL i Sotsji i 2014 konkurrer Johannes Dürr og Petter Northug side om side. Senere ble Dürr avslørt for doping. Les mer Lukk

– Det er idiotisk

Northug kvitterte med å be Dürr ikke komme nærmere VM-byen i Seefeld enn en radius på 500 kilometerer.

– Det er idiotisk at han gjør et slikt intervju med tanke på alle de unge skitalentene som leser det. Han bør vise anger og komme seg bort fra rampelyset. Kom deg bort og ikke vis deg i media, oppfordret Northug, skrev TV2.

Trønderen la opp i desember 2018 etter en eventyrlig karriere. Han vant til sammen 13 VM-gull og to OL-gull.

– Han nådde toppen. Og han dopet seg

Under mesterskapet i Seefeld ble to østerrikere tatt med buksene nede da de dopet seg foran åpent kamera. En av utøverne, Max Hauke, har nylig latt seg intervjue.

– Johannes var et talent omtrent som meg. Han nådde toppen. Og han dopet seg.

Max Hauke i aksjon under ski-VM i Seefeld, hvor han ble avslørt for bruk av doping. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

For meg ble det en sannhet. Eneste muligheten til å oppnå det samme var gjennom doping. Jeg burde tenkt meg om. Innsett at det fantes andre muligheter. Men jeg gjorde ikke det, forteller Hauke til Expressen.

– Vil alltid finnes juksemakere

Uttalelsene provoserer Petter Northug, som forventer nye dopingavsløringer allerede under verdenscupåpningen i Ruka.

– Ja, det tror jeg. Gjennom hele min karriere har jeg konkurrert mot langrennsløpere som er tatt for doping senere. Det kommer alltid til å finnes noen som vil prøve å jukse, som vil forsøke å ta en snarvei, sier Northug til Expressen.

Planlegger comeback

I vinter skal Petter Northug gå langløp, blant annet Vasaloppet, for Team Ragde Eiendom etter invitasjon fra Anders Aukland. Comebacket er ventet i 2020.

– Jeg må gå litt på ski. Jeg må holde det litt i gang, selv om formen er dårlig, så å kalle det å gå på ski er riktig, sier Northug VG.

Langrennslegenden sier at han skal «ta det som trening».

– Ambisjonene er nok høyere om å vinne det om noen år enn akkurat nå. Men jeg liker å gå skirenn. Det kan være aktuelt å ha høyere ambisjoner, men jeg skal ikke si nå at jeg skal vinne det, sier Northug.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gråtkvalt Northug legger opp