Skiskytterne venter med fluorforbud

Det internasjonale skiskytterforbundet venter med eventuelt å vedta forbud mot fluorholdig smurning. Her fra sesongåpningen på Sjusjøen tidligere i måneden. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) følger ikke eksempelet til FIS, som nylig forbød fluorholdig smurning. IBU vil først se nærmere på saken.

Det var NRK som omtalte saken først i Norge.

Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, men framstilling og bruk av fluorholdig smurning forbindes med betydelig helsefare. EU har vedtatt et forbud mot produksjon og omsetning av fluorstoffet PFOA, som har vært viktig i skismurning, med virkning fra 2020.

– Skaffe mer kunnskap

Styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok lørdag totalforbud mot fluorholdige smøreprodukter i alle grener med virkning fra neste sesong. IBU-styret diskuterte et mulig fluorforbud på sitt styremøte i München tirsdag, men valgte å vente med et vedtak.

– Styret uttrykte støtte for EU-forbudet og anerkjente den tilsynelatende helserisiko og miljøbekymringene knyttet til fluorsmurning. Styret besluttet å oppnevne en arbeidsgruppe med tilknyttet ekstern ekspertise for å skaffe mer kunnskap om saken og sikre at eventuelle regler inneholder effektive kontrolltiltak som sikrer rettferdig konkurranse, heter det i en uttalelse etter styremøtet.

– Jeg reagerer på at man har satt en kort frist

Skiskytternes smøresjef Tobias Dahl Fenre sa til NRK mandag at han synes FIS har gått altfor fort fram i denne saken.

– Et forbud må komme på bakgrunn av dialog og langsiktig arbeid. Jeg reagerer på at man har satt en kort frist og at det skal tre i kraft allerede neste sesong. Både i FIS og IBU må vi diskutere hvordan dette skal fungere i praksis og finne et regelverk, sa han, og det virker som IBU-styret har gjort som han ønsket.

– Vi følger nøye med på tekniske utviklinger

Styret diskuterte også et mulig EU-forbud mot blyholdige kuler, noe som kan få store konsekvenser for skiskyting.

– IBU tar dette spørsmålet svært alvorlig og følger nøye med på tekniske utviklinger i skytesport. Vi vil sørge for at eventuelle løsninger er i tråd med EU-kravene, står det.

Det påpekes at et eventuelt blyforbud vil iverksettes tidligst i 2022 og at det i så fall vil medfølge en overgangsperiode.