Carlsen tilbake på vinnersporet i USA: – Tar de seirene jeg kan få

Magnus Carlsen vant endelig i USA. Les mer Lukk

Magnus Carlsen fikk en etterlengtet seier i Sinquefield Cup i sjakk tirsdag. Amerikaneren Wesley So ble beseiret med hvite brikker i 10. runde i St. Louis.

Seieren betyr at sjakkstjernen fortsetter rekken av kamper uten tap i langsjakk. Den er nå 89 partier lang.

– Det føles bra. Jeg er litt skamfull over hvordan jeg spilte mot slutten, sa Carlsen og henviste til et tårntrekk han tillot So å gjøre.

– Det var sinnssykt, men han kollapset umiddelbart. Jeg tar de seirene jeg kan få. Det er det ingen tvil om. Nå har jeg noe å spille for i siste runde, og det er en positiv ting, sa verdensmesteren videre.

Ikke fornøyd

Han mer enn antydet deretter at troen på seier var redusert etter åpningen på Sinquefield Cup.

– Jeg er glad for å få i det minste en seier i denne turneringen. For å være ærlig hadde jeg ikke trodd det, med tanke på hvordan det har gått her, sa Carlsen.

28-åringen var ærlig på at han ikke har vært fornøyd med eget spill i St. Louis.

Carlsen sto med ni remiser på like mange partier i Sinquefield Cup foran tirsdagens duell med So. Der ble det endelig mer enn et halvpoeng.

Dermed er verdensmesteren fra Lommedalen med i kampen om det som vil være hans tredje seier i turneringen i St. Louis. Carlsen vant Sinquefield Cup både i 2013 og 2018. For ett år siden delte han riktignok førsteplassen med Fabiano Caruana og Levon Aronian.

Ubehagelig stilling

Tirsdag spilte nordmannen med hvite brikker. Partiet var lenge stillingsmessig helt jevn, men etter hvert festet Carlsen grepet på So. Amerikaneren havnet i en stadig mer ubehagelig stilling. Til slutt valgte han å gi opp.

Seieren til tross, Carlsen kommer til å tape poeng på verdensrankingen etter turneringen i St. Louis. Det er kalkulert med en forventning om at han skulle plukke 7,5 poeng i Sinquefield Cup, men det klarer han ikke.

Onsdag møter Carlsen franske Maxime Vachier-Lagrave i den siste ordinære runden i St. Louis. Dersom det må omspill til for å kåre en vinner i årets Sinquefield Cup, spilles det torsdag.