Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett

Tannbeskytter er et viktig beskyttelsesmiddel i boksing. Her fra kampen mellom Cecilia Brækhus og Aleksandra Magdziak-Lopes i desember 2018. Foto: Danny Moloshok / NTB Scanpix Les mer Lukk

Ved hjelp av sensorer i en ny tannbeskytter skal medisinsk personell få bedre forutsetninger for å vurdere hvor alvorlig slag mot hodet er.

– Du kan ikke forutse en hjernerystelse, men du kan overvåke mer presist og ta bedre avgjørelser om en spiller blir på banen eller ikke, sier Chris Turner til Sky Sports.

Turners selskap Sports & Wellbeing Analytics har utviklet en ny tannbeskytter med sensorer, som vil registrere innvirkninger på hodet. Signalene sendes til en monitor utenfor kampbanen og gir en oversikt over det eventuelle skadeomfanget.

Lørdag skal tannbeskytterne benyttes i rugbyoppgjøret mellom Ospreys og Cardiff Blues. Rugbyspillere er meget utsatt for hodeskader i utførelsen av idretten sin.

Den nye teknologien kan få ringvirkninger også for andre idretter der utøvere er utsatt for hodeskader. Bruk av tannbeskytter er vanlig deriblant i boksing, ishockey, amerikansk fotball og kampsport.

I 2017 ble det avdekket en studie som påviste hjernesykdommen kronisk traumatisk encefalopati (CTE) blant 87 prosent av 202 avdøde, tidligere spillere i amerikansk fotball. Av de 111 deltakerne med en fortid i proffligaen NFL, hadde 110 av dem sykdommen.