Supertalentet åpner for å vrake langrenn

Helene Marie Fossesholm imponerte på Lygna. Les mer Lukk

Hele Marie Fossesholm (17) imponerte på ny i kamp med de norske verdensstjernene på Lygna fredag, men supertalentet kan glippe for norsk langrenn.

Fossesholm har i lang tid vært ansett som et av de aller største langrennstalentene i Norge. 17-åringen har herjet i juniorklassene, og tidligere i vinter var hun kun slått av det svenske stjerneskuddet Frida Karlsson på to distanser under junior-VM i Lahti.

Fredag ble det sjetteplass på 5-kilometeren under NM på Lygna. I mål var ikke 17-åringen slått med mer enn 40,7 sekunder av norgesmester Therese Johaug. Etterpå røpet supertalentet, som også er en meget talentfull terrengsyklist, at hun ikke er sikker på om hun skal satse på langrenn eller sykling framover.

– Nei, jeg synes begge deler er skikkelig moro. Det gir motivasjon. Når skisesongen er ferdig har jeg alltid noe å glede meg til, og motsatt, sa Fossesholm til NTB.

Hun vedgår at det ikke blir enkelt å skulle velge når den dagen kommer. Inntil videre vil hun ikke begi seg inn på å skulle sammenligne fordeler og ulemper ved alternativene hun må vurdere. Når en beslutning eventuelt tvinger seg fram, har hun heller ikke tatt stilling til.

Aktuelt: Johaug vant sekundstrid i NM

Bjervig vil tilrettelegge

Eiker-løperen, som i 2017 ble nummer tre i ungdoms-EM i terrengsykling, svarer følgende på NTBs spørsmål om hun har en magefølelse på i hvilken idrett potensialet hennes er størst:

– Nei, jeg har ikke det. Jeg synes bare det er gøy å holde på med idrett, og selvfølgelig jobber jeg for å bli best, men til sjuende og sist er det gleden ved idretten som skal drive deg.

Langrennssjef Espen Bjervig er tydelig på at han nødig vil se et av landets største talenter glippe ut av hendene på langrennsmiljøet.

– Da tror jeg vi må ta en prat med henne, for hun skal satse langrenn, smiler Bjervig.

– Hvor viktig er det å ta vare på henne, slik at hun ikke forsvinner til sykling?

– Foreløpig er hun så ung, at om hun sykler ved siden av, gjør ikke det noe. Vi må samtidig passe på at hun føler at hun har det sportslige apparatet rundt seg som gjør at hun synes det er riktig å satse langrenn, svarer Bjervig.

Langrennssjefen er videre tydelig på at det til sjuende og sist er Fossesholm som må velge hva hun vil. Han understreker også at det er naturlig å ta en karriereplanleggings-samtale med Fossesholm.

Aktuelt: – Ski-VM-skandalen ingen overraskelse

Johaug-skryt

Hovedpersonen selv vedgår at forsøk på å overtale henne ikke er helt ukjent, men at hun ikke vil la seg påvirke av omgivelsene når valget til sjuende og sist skal tas.

– Jeg har hørt litt forskjellig, men til sjuende og siste er det jeg som bestemmer. Jeg gjør det jeg har lyst til, smiler 17-åringen.

Søndag avslutter hun langrennssesongen med juniorenes norgescupavslutning på Lygna. Deretter byttes langrennsski ut med terrengsykkelen. For mens langrennskollegene skal hvile en sliten kropp i tiden som kommer, har Fossesholm helt andre planer.

– Jeg har junior-VM i terrengsykling som mitt store mål. Nå skal jeg begynne å sykle på mandag, og om to uker drar jeg til Italia for å sykle et utenlandsritt. Det går ganske rett på, men det er sånn jeg liker det, smiler den treningsvillige jenta til NTB.

Løfshus: – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen

Hun er samtidig på at det gjelder å skynde seg sakte med hensyn til treningsmengder og egen utvikling. Det er Therese Johaug, som er mektig imponert over Fossesholm, enig i.

– Det er viktig at hun matches forsiktig og at det stilles for store krav ved å sende henne ut på verdenscup for tidlig. Da jeg var på samme alder som henne gikk jeg ikke verdenscup før jul og prøvde meg litt etter jul. Det tror jeg er lurt for henne også, og at hun ikke kastes til ulvene allerede i Kuusamo, sa hun fredag.

Johaug mener Fossesholm fortsatt hører hjemme på juniorlandslaget, og at det må være bevissthet rundt at supertalentet ikke gaper over for mye.

Aktuelt: Aukland sier nei til skiforbundet