– Ski-VM-skandalen ingen overraskelse

Den tyske dopingjournalisten Hajo Seppelt under et seminar i Oslo torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk

Journalisten Hajo Seppelt visste at dopingsaken i Seefeld-mesterskapet ville ryste omgivelsene lenge før skandalen ble rullet opp.

Det kom fram under et seminar «Hva skjedde i Seefeld?» i regi av Antidoping Norge (ADNO) torsdag. Seppelt fortalte om et visst samarbeid med politi, tollmyndigheter og påtalemyndighet.

– Vi hjalp etterforskerne på riktig vei, la oss si det på den måten. Hele saken startet med planen om å lage en dokumentar og endte med en av de største dopingskandalene i Vest-Europa, sa Seppelt.

Seppelt jobber for den tyske TV-kanalen ARD. I januar sendte de en dokumentar om den dopingdømte langrennsløperen Johannes Dürr. Ideen til den kom sommeren i fjor.

– Du kan nesten ikke tro at en mann som forteller oss om doping, faktisk doper seg på samme tid, sa Seppelt om Dürr.

– Noen utøvere har evnen til å dele hjernen i to. Dette gjør at de uten problem kan lyve foran et TV-kamera. Så jeg har mine tvil når utøvere står fram på TV og snakker om at de er mot doping.

Nystad om dopingskandalen: – Mange er flinke til å lyve

Aktuelt: 21 utøvere involvert i den østerrikske dopingskandalen

Pang

– Seefeld-saken har vist skremmende ting, blant annet hvordan utøverne ble behandlet helsemessig under dopingen. Nålene fikk de ikke alltid fra leger, men også advokater. Vi så også at utøvere måtte kjøle seg ned i snøen (etter at de var tilført blod) fordi de var overopphetet. Det ble også brukt nye medikamenter som ble testet ut på mennesker, sa Lars Mortsiefer fra det tyske antidopingbyrået NADA.

Nyheten sprakk 27. februar, og Seppelt var først ute med å melde om hva som var på gang den dramatiske dagen i Østerrike. Han har i flere år vært i føringen når det gjelder dopingjakt og antidoping-rapportering, også når det gjelder langrenn.

Stemningen snudde fort i Seefeld. Fra å være et ski-VM uten flekker preget av solskinn og blå himmel, ble det til et dopingmesterskap i løpet av få timer.

Det ble foretatt razziaer flere steder samtidig i Østerrike og Tyskland. Den tyske legen Mark Schmidt er pekt ut som hovedmannen i saken.

Han skal ha hatt en lang liste med «klienter» som fikk hjelp til å bloddope seg.

ABC Nyheters dopingekspert:«Fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt»

Nystad til ABC Nyheter om kritikken:– Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling

Dramatisk

Bildene av Max Hauke (østerriksk langrennsløper) midt i tilføringen av eget opptint nedfrosset blod i en gammeldags form for bloddoping, slo ned som et kjempesmell. Ni personer, fem utøvere og fem andre, ble pågrepet i en omfattende aksjon.

En rekke sentrale navn i langrennssporten deltok torsdag på Ullevaal. Blant disse var Trond Nystad. Han sa opp jobben som koordinator for Østerrikes langrennslandslag underveis i VM.

Sjefetterforsker:– Antall dopingmistenkte etter ski-VM vil øke

ABC Nyheters dopingekspert før ski-VM: Doping er ikke forbeholdt russerne

Store navn

Avtroppende langrennssjef Vidar Løfshus, den norske landslagsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen og skipresident Erik Røste var blant dem som holdt innlegg.

Det gjorde også Anders Solheim (daglig leder ADNO), Harald Bøhler (Politidirektoratet Norge), Britha Røkenes (avdelingsleder ADNO), Jan Schmid (norsk kombinertløper) og Thorhild Widvey (styreleder ADNO).

– Det er dessverre fortsatt lett å dope seg uten å bli tatt. Men Seefeld-saken viser at arbeidet vårt går framover. Vi kan ikke lukke øynene når vi får bilder som vi fikk fra VM-byen, sa Solheim.

Dopingjeger om Seefeld-skandalen:– Fryktelig trist, nesten ikke til å tro