Poltoranin løslatt etter dopinginnrømmelse

Aleksej Poltoranin har innrømmet bruk av bloddoping. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Aleksej Poltoranin har erkjent bruk av bloddoping, opplyser østerrikske påtalemyndigheter. Det samme har Østerrike-duoen Dominik Baldauf og Max Hauke gjort.

Alle tre ble torsdag løslatt etter å ha gitt fyldige svar i avhør etter onsdagens dopingrazzia under ski-VM i Seefeld.

Estlenderne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv er fortsatt anholdt. Avhørene med disse to er ikke over. Totalt ni personer ble onsdag pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn.

Poltoranin er et kjent fjes i langrennssirkuset. Kasakhstaneren tok VM-bronse på femmila under VM i Val di Fiemme i 2013. I samme mesterskap fikk han også bronse i lagsprinten. 31-åringen har 12 verdenscupseirer i karrieren.

Tatt på fersken

Tysk og østerriksk politi hadde i flere måneder etterforsket mistanker mot en gruppe med base i Erfurt. Den skal i flere år skal ha hjulpet eliteutøvere med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

Mark Schmidt i Erfurt, tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner, skal være hovedmann bak dopingjukset. Han og en av hans hjelpere ble pågrepet i onsdagens aksjoner. Det er blitt begjært varetektsfengsling for Schmidt.

Onsdag opplyste østerriksk politi at en av de fem pågrepne langrennsløperne ble tatt på fersken med nål i armen under bloddoping.

– Helt absurd

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum kommenterte dopingsaken da han møtte pressen torsdag kveld.

– Det er ekstremt trist det som har skjedd, men jeg føler jeg vet litt lite om hele saken. Det skal visstnok være bekreftet at det gjelder de utøverne det var rykter om i starten, og jeg er veldig glad at vi har et system som fanger opp dette og tar dem som prøver seg på juks, sa Nossum.

– Det er helt absurde ting som kommer fram gjennom mediene, og inntil jeg får ting hundre prosent bekreftet, nøyer jeg meg med å si at dette er ekstremt hvis så er tilfellet, la han til.