Johaug: – Vi må ikke bli for kravstore

Therese Johaug går i mål mens Sverige jubler for VM-gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Therese Johaug (30) blåste bort all kritikk og mente at vi må aldri må komme dit at det bare er gull som er bra nok.

30-åringen fra Dalsbygda gikk sin aller første ankeretappe for Norge og innrømmet at hun helst villa ha hatt en annen etappe.

Alt i alt mente hun at Sverige uansett vant fortjent. Sist gang Norge ikke vant VM-gull i stafett var i 2009. Da ble det 4.-plass i VM i Liberec.

– Vi må ikke bli så kravstore at det bare er gull som er bra nok. Det er kjempebra å ta en sølvmedalje. Det nytter ikke å holde på med idrett om en bare er fornøyd hvis en står øverst. Da kjenner du aldri noen glede, og til slutt er det ingen som kjenner på mestringsfølelse, sa Johaug.

Hun mener det er viktig å sette pris på sølv også.

– Det er viktig å sette ned forventningene og virkelig sette pris på om tar et gull, og så vinner du faktisk sølv og bronse også, og det er selvsagt bra når du vet hvor mange som går på ski.

Vanskelig

Heidi Weng mente at alle de norske hadde lyst på sisteetappen, men det var ikke de andre enig i.

– Det kan jeg bekrefte at det ikke var. Det er bare noe vås!

– Burde du heller ha gått andreetappen mot Frida Karlsson.

– Det er vanskelig å si om jeg heller burde ha gått en klassisketappe. Det var ikke enkelt å gå fra der med et slikt føre som i dag, sa Johaug.

– Du kunne ha lykkes med litt kortere avstand fram?

– Det er mye å ta igjen 20 sekunder på bare fem kilometer, og Stina (Nilsson) er heller ingen dårlig skiløper. Det var heller ikke altfor mange bratte bakker som er til min fordel. Jeg gjorde det ut fra forutsetningene jeg fikk. Jeg synes at jeg gikk et bra løp og gjorde det jeg kunne for å gå fra. Det ble litt for kort avstand, og jeg burde hatt en bakke til.

Kritisk

Johaug mente at Norge vant sølvet, og hun mener at Sverige aldri hadde hatt et sterkere lag på papiret.

– Vi var utfordrere, og Sverige var favoritter. Vi gjorde alle vårt beste for kjempe om gullet, men til slutt så var Sverige sterkest.

Petter Northug var blant dem som kritiserte Astrid Uhrenholdt Jacobsen for å dra for mye i starten på sin etappe. Det var på tredjeetappen at det raknet for Norge.

– Jeg vet at det blir mange meninger og forventninger om at vi skal ta dette gullet fordi vi har gjort det mange ganger før. Dette viser bare at det ikke er noen selvfølge å hente gullet for et lag. Skal vi lykkes, må alle være i bra form og ha en 100 prosent god dag. Vi må ha litt flaks også. I dag må vi bare akseptere at Sverige var bedre, mente Johaug.