Riiber avgjorde i spurten og vant VM-gull i kombinert

Jarl Magnus Riiber tok VM-gull i kombinert torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Jarl Magnus Riiber avgjorde i spurten da han vant VM-gull i kombinert torsdag. Bernhard Gruber tok sølv og Akito Watabe bronse.

Riiber kom til VM som stor favoritt etter å ha herjet i verdenscupen hele sesongen, men han ble bare nummer fem i storbakkekonkurransen.

Under OL i fjor ble det to sure fjerdeplasser i de individuelle øvelsene. Denne gangen levnet ikke verdenscupvinneren noen tvil. Heming-løperen ga ikke konkurrentene noen sjanse da han spurtet inn til sin første VM-tittel.

Sølvet gikk til Østerrikes Bernhard Gruber, mens japanske Aikito Watabe tok bronsen.

Tok igjen to minutter

Riiber la grunnlaget da han holdt hodet kaldt i hoppingen. Han landet på 107 meter under ikke altfor gunstige forhold og sikret seg retten til å gå ut først i langrennet.

– Jeg er fryktelig nervøs. Jeg skal være glad for å få dette unnagjort, sa Riiber til NRK før rennet.

Hjemmehåpet Franz-Josef Rehrl gikk ut sju sekunder bak Riiber i langrennet, men hadde tatt igjen nordmannen før det var gått to minutter. Rehrl fikk det derimot tungt på andrerunden, og det var Bernhard Gruber og Akito Watabe som ble farligste utfordrere.

Etter 6,5 kilometer hadde Watabe og Gruber sluttet seg til Rehrl og nordmannen, og det var en kvartett i gullkampen. Ut på sisterunden var det bare tre løpere igjen.

Gruber og Watabe kom sammen med Riiber inn på oppløpet, men ble parkert i spurten og slått med henholdsvis 1,4 og 4,6 sekunder.

Ledet etter hopp

Trønderen Espen Bjørnstad fikk det endelig til å stemme i hoppbakken og gikk ut som nummer to bare 6 sekunder bak landsmannen, men hadde ingen stor dag i sporet. Allerede etter en kilometer var avstanden nesten 25 sekunder. Han skjerpet seg og tok 6.-plassen.

Det var lenge uklart om Jørgen Graabak skulle delta etter at han falt stygt under onsdagens trening. Trønderen gikk ut 1.31 bak Riiber på 27.-plass og gikk seg til slutt opp til 9.-plassen.

Jan Schmid, som tok sølv både i det første individuelle rennet og sammen med Riiber på lagsprinten, endte på 21.-plass etter å ha vært 16. best i bakken.

Norge tok sin første individuelle VM-seier siden Bjarne Engen Vik vant i Ramsau i 1999.