Dopingsaker i langrenn de siste 25 årene

Illustrasjonsfoto
Dette er store dopingsaker i langrennssporten de siste 25 år.

1997: Ljubov Jegorova tar VM-gull i Trondheim på fem kilometer klassisk. Blir senere avslørt for bruk av bromantan og fratas medaljen.

2001: VM i Lahti rystes av en dopingskandale. Seks utøvere fra vertsnasjon Finland blir tatt for bruk av Hemohes, som kan brukes for å skjule bloddoping. Finland ble fratatt tre medaljer, blant annet gullet på stafetten. Blant dem som blir tatt er stjernene Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi.

2002: Den tyskfødte spanjolen Johann Mühlegg er overlegen i sporet under OL i Salt Lake City og tar tre gull, men tester positivt for bruk av stoffet NESP, en ny versjon av EPO. Det samme gjør russerne Larisa Lazutina og Olga Danilova. Trioen blir de første som blir tatt for dette stoffet.

I de samme lekene blir de østerrikske langrennsløperne Marc Mayer og Achim Walcher diskvalifisert etter at utstyr for bloddoping blir funnet i bostedet deres. Skisjef Walter Mayer blir av FIS utestengt på livstid, en dom som senere blir omgjort.

2006: Italiensk politi raider den østerrikske OL-leiren i Torino etter meldinger om at utestengte Mayer er på plass der. Dopingutstyr blir funnet, og fire utøvere blir utestengt. Mayer sparkes ut av det østerrikske skiforbundet.

Therese Johaug får dommen i dopingsaken mot henne. Les mer Lukk

2014: Den østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr tester positivt på EPO og sendes hjem fra OL i Sotsji. I ettertid avdekkes det at Russland bedrev omfattende organisert juks med dopingprøver under lekene, og Russland straffes for statsdrevet doping. 111 utøvere ble nektet deltakelse i OL i Sør-Korea fire år senere, deriblant langrennsstjernen Sergej Ustjugov.

2016: Norge rystes av dopingsaker i langrenn. Først blir Martin Johnsrud Sundby utestengt i to måneder og fratatt flere seirer på grunn av feil bruk av astmamedisin. Bare måneder senere blir Therese Johaug utestengt for bruk av leppesalven Trofodermin som inneholder det forbudte stoffet clostebol. Hun blir til slutt utestengt i 18 måneder og går glipp av både VM i Falun og OL i Sør-Korea.

Norsk dopingekspert før ski-VM:– Doping er ikke forbeholdt russerne

2019:Ni personer pågripes i VM-byen Seefeld, deriblant fem utøvere, mistenkt for dopingbruk. Dette er de to østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke, kasakhstanske Aleksej Poltoranin, samt estlenderne Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu. Politiet sier én av utøverne ble tatt på fersken med en sprøyte i armen.

Østerrikske reaksjoner etter skandalen:– Hjemme-VM sank ned i dopingsump

Oversikt:Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Samleside:Her finner du alle sakene om ski-VM