Thingnes Bø mister verdenscuppoeng og premiepenger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Thingnes Bø mister verdenscuppoeng og premiepenger Les mer Lukk

Johannes Thingnes Bø fratas 43 verdenscuppoeng og nesten 70.000 kroner. Årsaken er at han bare skjøt fire av fem skudd på siste stående i et renn i USA.

Den norske skiskytteren og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er sammen blitt enige om dette. Det skriver forbundet i en pressemelding torsdag.

Årsaken er at Thingnes Bø i jaktstarten i Soldier Hollow i USA 16. februar skjøt bare fire av fem skudd på siste stående skyting og gikk siste runde med et skudd i magasinet.

Thingnes Bø tok selv kontakt og informerte om dette, og nå er de altså blitt enige om at han mister de 43 verdenscuppoengene han fikk for fjerdeplassen, samt premiepengene på 7000 euro, som tilsvarer snaue 70.000 kroner. Beløpet vil gå til dem bak ham på resultatlisten.

– Det var et godt, gammeldags arbeidsuhell, et fjernt øyeblikk. Det var idiotisk, men jeg trodde jeg hadde skutt fem skudd. Det er vanskelig å forklare hva som gjorde at jeg skjøt bare fire ganger. Jeg har aldri gjort det før, sa Thingnes Bø til NTB under mediemøtet i Meråker torsdag.

Oversikt:Program for VM i skiskyting 2019

Ferdig med saken

– Denne saken er ferdig for meg. Jeg kontaktet juryen rett etter løpet og innrømmet regelbruddet og at det var min egen feil. Jeg vil få fram at jeg ville ikke fått noen straff dersom jeg ikke hadde tatt initiativ selv. Mitt ønske er at IBU kan gjøre alt de kan for å forhindre lignende feil i framtiden, sier Johannes Thingnes Bø i pressemeldingen.

IBU skriver at det ubrukte skuddet ble funnet i magasinet etter løpet, men at det ikke ble rapportert inn på grunn av manglende kommunikasjon i juryen.

– Dette var uheldige omstendigheter, men etter å ha samarbeidet med Johannes mener vi at vi har funnet den beste løsningen. Etter den manglende kommunikasjonen i Soldier Hollow var det ikke mulig ifølge regelverket å endre de offisielle resultatene etterpå. Samtidig ville det ikke være rettferdig for Johannes å få poengene og premiepengene når TV-bildene tydelig viste feilen, sier Felix Bitterling i IBU.

Jakter verdenscupseier

– Jeg fikk beskjed om at juryen var avsluttet og at resultatene var offisielle, men jeg måtte bare ta ansvar for det jeg hadde gjort. Jeg ville gå foran som et godt eksempel og trekke meg selv fra lista, sier verdenscuplederen til NTB.

Johannes Thingnes Bø har vært i fantastisk form denne sesongen. 24-åringen har 12 verdenscupseirer allerede, og han er på vei mot seier i sammendraget.

At han nå fratas poeng gjør at han faller ned til 936 poeng sammenlagt. Avstanden ned til Aleksandr Loginov på annenplass er fortsatt komfortabel. Russeren er fortsatt 291 poeng bak nordmannen. Franske Simon Desthieux er nummer tre, 300 poeng bak Thingnes Bø.

Nordmannen har allerede tangert Ole Einar Bjørndalens norske rekord for antall verdenscupseirer i én sesong med 12, og jakter Martin Fourcades rekord på 14. seirer fra 2016/17-sesongen.

– Rekordene har jeg ikke tenkt noe på, men jeg tenker hele tiden på verdenscupen totalt og å få flest mulig poeng. Det er der jeg har lagt all energien, sier han til NTB.

Thingnes Bø og resten av verdenseliten reiser til Sverige i mars. Da er det VM i Östersund.