Full fart i forberedelsene 100 dager før fotball-VM

Norges fotballkvinner feirer etter at VM-billetten ble sikret i september. Onsdag var det 100 dager igjen til sluttspillet, og alle 24 deltakerland er i full gang med forberedelser. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Les mer Lukk

Onsdag var det 100 dager til fotball-VM for kvinner sparkes i gang i Frankrike, og alle deltakerlagene er på viktige samlinger i oppkjøringsfasen.

Norge markerte dagen med åpningskamp mot Danmark i Algarve Cup i Portugal. Sju av 12 deltakere i den tradisjonsrike turneringen er kvalifisert for sommerens sluttspill.

Ved siden av Norge er det Canada, Kina, Nederland, Skottland, Spania og Sverige. Danmark, som vant EM-sølv i 2017, er ikke kvalifisert.

Shebelieves Cup i USA, som har avløst Algarve Cup som den mest prestisjetunge turneringen under landslagspausen i månedsskiftet februar-mars, samler fire VM-klare lag som alle er i topp ti på FIFA-rankingen: USA, England, Japan og Brasil skal møte hverandre i Chester, Nashville og Tampa.

Australia har invitert tre andre VM-klare nasjoner til en annen firelagsturnering. Argentina, New Zealand og Norges VM-grupperival Sør-Korea samles der.

Kypros Cup, som tradisjonelt har vært en turnering for svakere europeiske lag, teller i år fire VM-klare lag blant sine 12 deltakere. Det er Italia, Sør-Afrika, Thailand og en annen av Norges grupperivaler, Nigeria.

Storkamp i Laval

Norges farligste grupperival, VM-vertslandet Frankrike, deltar ikke i noen turnering. I stedet nytter «Les Bleues» anledningen til å spille kamp mot Tyskland i Laval torsdag. Det er et oppgjør mellom nummer to og tre på FIFA-rankingen.

Mindre pirrende, men ikke mindre viktig for de involverte, blir oppgjørene mellom VM-debutantene Jamaica og Chile i Kingston.

Frankrike møter Sør-Korea i VMs åpningskamp på Parc des Princes i Paris fredag 7. juni. Dagen etter spiller Norge sin første kamp mot Nigeria i Reims.

Norge møter deretter Frankrike i Nice 12. juni og Sør-Korea i Reims 17. juni.

Stor interesse

100 dager før VM er det solgt 330.000 billetter selv om bare billettpakker har vært tilgjengelige så langt. Salget av enkeltbilletter innledes 7. mars, tre måneder før VM-start. Totalt er det 1,3 millioner billetter til kampene i sluttspillet.

Ifølge FIFA er 57 prosent av de solgte billettene så langt kjøpt av franskmenn, mens hele 25 prosent er solgt til folk i USA.