Astrid nærmer seg legelivet

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kombinerer langrennslivet med legestudier. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (31) ser at legedrømmen stadig rykker nærmere.

I mange år har hun kombinert studier og langrennskarriere på øverste nivå, og det har hun også gjort de siste månedene. Hun går helt sikkert langrenn ut denne sesongen, og så får vi se hva det blir til.

Det som er sikkert er at hun snart er ferdig med to tredeler av medisinstudiene.

– Nå har jeg gått siste del av det fjerde året. Jeg har gått fulltid i både vårterminen og nå. I oktober gikk resten av kullet mitt ut i praksis, og det passet veldig dårlig for meg. Det er vanskelig å kombinere med trening. Derfor har jeg utsatt praksisen, og da får jeg heller ikke tatt eksamen. Jeg må ferdigstille det til i våren, men det er veldig lite igjen av det fjerde året, sier Jacobsen til NTB.

Under høydesamlingen i Val Senales har hun ikke tatt med seg pensumlitteratur. Der har det vært lettere stoff i sekken, som for eksempel «Byens spor» av Lars Saabye Christensen. 31-åringen er blitt en ekspert til å prioritere.

– Jeg har vært ganske flink til å lese det jeg har krefter til, og det er ikke eksamen før til våren så jeg kan lese litt utover vinteren også. Jeg er såpass heldig at jeg synes dette er spennende. Det er en kunst å kunne lese når overskuddet er der.

Anestesi?

– Hvilken retning innen medisinen har du sett deg ut?

– Grunnutdanningen er lik, og etter turnus spesialiserer man seg. Jeg har alltid hatt lyst til å ta anestesi, og nå kommer det også en ny spesialitet som heter traume som jeg synes er spennende. Så blir det å finne ut hvordan jeg trives i den type vaktordning målt opp mot resten av livet. Det er ikke godt å si. Jeg har veldig lyst til å utforske den delen av medisinen mer, for det er det jeg synes er mest spennende.

– Det kan ikke være lett å kombinere hard trening med intensiv lesing på dette nivået?

– Noen ting må man nedprioritere. Jeg har ikke hundre venner, og jeg er ikke veldig mye ute og spiser og sånne ting. Men jeg trives med det livet jeg har. Jeg har også holdt på såpass lenge at jeg ikke får dårlig samvittighet lenger om jeg ikke får lest.

Aktuelt:Jacobsen nominert til WADAs utøverkomité

Ser slutten

Oslo-jenta ser slutten av livet som langrennsløper, og hun ser for seg et framtidig liv som lege. Når hun er ferdig med eksamen til våren er det ikke mye igjen.

– De to siste årene er krevende, men det kommer til å gå fort. Det er mulig å se en ende på det. Nå synes jeg det blir mer og mer spennende. Jeg har vært heldig som ikke har hatt det jaget etter meg hele tiden. Jeg har hatt mange avbrekk og er ennå ikke lei. Det gjør kanskje at jeg er roligere enn mange andre i samme situasjon.

Jacobsen tror også at hun har kunnet dra nytte av at hun gjennom et langt langrennsliv har vært vant til å kjempe mot klokka mot verdens beste.

– Jeg tror nok det er en fordel som student at jeg er vant til å konkurrere. Jeg bruker erfaringene fra idretten for det som det er verdt, sier hun.

Om drøye 14 dager er det sesongstart på Beitostølen, og derfra og ut handler det meste om langrenn i noen måneder.

Jacobsen:– Jeg kunne aldri blitt god i sommeridrett