Berg vil påføre gamleklubben nedrykkstrøbbel

Henning Berg har mange sesongers fartstid i Lillestrøm. Nå møter han gamleklubben. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Les mer Lukk

Lillestrøm har vært et sentralt stoppested i Henning Bergs karriere både som spiller og trener. Søndag vender han tilbake til Åråsen.

Tre poeng i det som blir en meget viktig kamp i bunnstriden i Eliteserien, vil være bortimot gull verdt for både Stabæk og LSK i kampen for å unngå nedrykk.

Stabæk har tre lag bak seg på tabellen foran de sju siste serierundene, mens LSK ligger på nedrykksplass. Kun ett poeng skiller Bergs nåværende og tidligere klubb.

– For Stabæk blir det en viktig kamp. Det skal kjempes om tre poeng, og Lillestrøm er i samme situasjon som oss. Jeg regner med at det blir en tett og jevn kamp, der det selvsagt står en del på spill. Rent personlig tenker jeg kun på Stabæk med hensyn til den kampen, sier Berg til NTB.

Som spiller var han i LSK fra 1992 til 1993, før ferden gikk til Blackburn og senere Manchester United. Oppholdet på Åråsen ble et springbrett ut i Europa. Siden var han trener for kanarifuglene i tre år.

Skuffet over exiten

– Det ligger ingen følelser for deg i å møte Lillestrøm, som du har et sterkt forhold til?

– Selvfølgelig. Jeg var der i tre år (som trener), og de tre årene gjorde vi veldig, veldig mye bra på den sportslige siden. Så ble avslutningen sånn den ble, som jeg var skuffet over da, men det vi gjorde var veldig bra selv om vi ikke fikk gode resultater på slutten, sier Berg.

49-åringen overtok som trener i LSK 21. oktober 2008, dagen etter at kanarifuglene hadde røket på et sviende 1-3-nederlag for erkerival Vålerenga. Det ga nedrykksfare på Åråsen, men den påfølgende 4-2-seieren over Rosenborg i Bergs debut på trenerbenken sikret fornyet kontrakt.

Temmelig nøyaktig tre år senere ble Berg så løst fra sin femårskontrakt med klubben etter en periode med svake resultater og indre uro. Den tidligere Manchester United-spilleren mener samtidig det ble gjort mye bra i hans tid i klubben.

– Ser du på de unge spillerne som kom opp på den tiden, og de spillerne som ble hentet inn og solgt i tiden etter at vi dro, ser alle at det var noe annet enn det som hadde vært før. Det var mye bra jobbing på sport, sier han.

Romeriking

– Ser du annerledes på måten LSK-tiden ble avsluttet på nå enn rett etterpå?

– Nei, det er det samme. Men det er fortid, og jeg liker å se framover. Jeg opplevde veldig mye bra i Lillestrøm, både som spiller og trener. Jeg er glad for der jeg er nå, og glad for det jeg har gjort etter at jeg dro fra LSK, sier Berg.

Med til historien hører det også at 49-åringen er oppvokst på Lørenskog, ikke mange kilometer fra Åråsen. Mandag skal han uansett gjøre sitt for at Stabæk tar tre viktige poeng i hjemtraktene på Romerike.

Seieren mot Ranheim i forrige runde ga bæringene et løft.

– Det er alltid viktig å ta poeng, og vi trenger poeng. Mot Ranheim måtte vi kjempe for dem og kom tilbake etter å ha ligget under 0-1 og 1-2, Det å snu kampen på den måten, vitner om moral. Det er det viktig å bygge videre på, sier Berg.

Ett poeng skiller fire klubber i det som ser ut til å bli en kamp om å unngå den andre direkte nedrykksplassen. Med seirer for både Stabæk, Start og LSK i forrige serierunde, tetnet det seg ytterligere til.

– Tett har det egentlig vært lenge, og nå er det flere lag som er involvert. Det er vi selvfølgelig fornøyd med. Det viktigste for oss er uansett å ha fokus på det vi kan gjøre noe med selv; våre kamper, sier Henning Berg.