Stadig dyrere håndballmoro, utgiftene flerdoblet for TV-selskapene

TV 2s kommentatorpar Harald Bredeli (til venstre) og Bent Svele er ute av håndballdansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

TV-rettighetene for håndball fra VM og EM har gått til rett værs prismessig. Et verdensmesterskap koster nå cirka 30 millioner kroner å sende.

Ekstra Bladet har fått ut beløpene. Den danske avisen skriver, uten å henvise til åpne kilder, at hvert VM-sluttspill koster omtrent 30 millioner norske kroner for de danske kringkasterne.

Det er bare for å få tilgang til lyd og bilder. Så kommer alle andre utgifter på toppen.

TV 2 og DR (Danmarks utgave av NRK) har valgt å dele på VM-sendingene de fire neste mesterskapene. Dermed lander de på cirka 60 millioner hver i rene rettighetsutgifter.

Kjennere av TV-markedene i Skandinavia sier til NTB at det er sannsynlig at prisen for senderettigheter i Norge, er omtrent som i Danmark.

– Vi kommenterer aldri kostnader for sportsrettigheter. Å sikre rettighetene til både VM og EM i håndball er uansett en god investering for NENT Group. Vi kan bygge rettighetene med et langsiktig perspektiv og på den måten styrke både våre lineære TV-kanaler samt strømmetjenesten Viaplay, sier Line Vee Hanum til NTB.

Hun er kommunikasjonsdirektør i NENT Group.

Farvel

Selskapet dro i juni i land rettighetene for VM (til 2025) og EM (2026) før deler av disse så ble videresolgt i Norden.

TV 2 har i stor grad vært den store norske håndballkanalen de siste 20 årene, men var uten sjanser til å konkurrere med NENT denne gangen.

Regnestykket gikk absolutt ikke opp for TV 2 selv om begge Norges landslag ofte drar seertallet godt over millionen i mesterskap.

Byks

Lenge var TV-rettigheter for håndballmesterskapene svært, svært billige. De siste årene er prisen skrudd voldsomt opp.

Neste VM er for menn og går i Danmark og Tyskland i januar.

Om et års tid spiller kvinnene om VM-tittelen. Det skjer i Japan. Tidsforskjellen kan føre til at kamper starter allerede ved 10-tiden lokal tid for å gå i beste sendetid på kvelden i Europa.