FIFA: VAR har løftet andelen korrekte avgjørelser over 99 prosent

FIFAs dommersjef Pierluigi Collina er meget fornøyd med innføringen av VAR og sier at det har løftet andelen korrekte avgjørelser i vanskelige situasjoner til over 99 prosent. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Bruken av videodømming (VAR) i fotball-VM har vært en stor suksess og har løftet andelen korrekte avgjørelser til over 99 prosent, konkluderte FIFA fredag.

Dommerkomiteens formann Pierluigi Collina sa under en pressekonferanse i Moskva at VAR ble brukt til å vurdere 335 hendelser i løpet av de 48 gruppekampene, og at 17 av dem ble gjenstand for offisiell revurdering. 14 ganger ble avgjørelsen endret, tre ganger ble den bekreftet.

Ifølge Collina var 95 prosent av de 335 avgjørelsene korrekte uten VAR-assistanse, men ved hjelp av VAR steg tallet til 99,3 prosent.

– Det er veldig nær perfekt, sa Collina, som la til at man aldri vil oppnå fullstendig perfeksjon fordi enkelte hendelser kan tolkes ulikt av forskjellige personer.

Oversikt: Slik spilles fotball-VM i Russland

Bedt om å vente

Han røpet ikke hvilke avgjørelser som i hans og FIFAs øyne ble feil selv etter bruk av VAR.

Det ble opplyst at sju av de 24 straffesparkene utdelt i gruppespillet ble dømt ved hjelp av VAR, mens to straffeavgjørelser ble trukket etter videogjennomgang.

Collina sa at linjemennene har fått beskjed om å vente med å løfte flagget i offsidesituasjoner slik at situasjonen spiller seg ut og dermed kan vurderes om igjen med VAR. Det skjedde blant annet i Sør-Koreas seier over Tyskland, der det første sørkoreanske målet ble annullert på banen, men godkjent etter VAR-gjennomgang.

Collina trakk fram den situasjonen som et eksempel på at det ikke bare er såkalt «store» lag som gagnes av VAR-bedømming.

Samleside: Her finner du alle sakene om fotball-VM

Kan få høre diskusjonen

Under pressekonferansen ble det vist klipp hvor man kunne høre samtalen mellom dommeren og VAR-assistentene.

Den tidligere toppdommeren ble spurt om man i framtiden vil vurdere å la TV-seerne høre hva som sies når VAR-assistentene snakker med dommeren. Han kalte det en god idé, men mente at det er for tidlig.

– Om folk får vite hvorfor og hvordan en avgjørelse fattes, vil det trolig bli lettere å akseptere den, men VAR-systemet er helt nytt, og før man løper må man lære å gå, sa Collina.