Politisjef tiltalt for uaktsomt drap etter Hillsborough-tragedien i 1989

En politisjef er tiltalt for uaktsomt drap i forbindelse med ulykken som tok 96 liv på fotballstadionet Hillsborough i Storbritannia i 1989.

David Duckenfield (73) ledet politistyrkene ved stadion da ulykken skjedde. Den tidligere politisjefen er ikke tiltalt for drapet på den siste personen, fordi mannen døde på sykehuset fire år senere.

I 18 år blokkerte en kjennelse for muligheten til å prøve Duckenfields skyld for retten, men fredag besluttet dommer Peter Openshaw ved domstolen i Preston å oppheve blokkeringen.

Ytterligere fire personer er tiltalt i forbindelse med tragedien 15. april 1989. Totalt 96 mennesker mistet livet i trengselen som oppsto på Hillsborough i Sheffield før og under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest.

Duckenfield ga ordren om å åpne portene for flere supportere, som ventet på å få komme inn på den allerede overfylte arenaen. Resultatet ble et ustyrlig kaos på tribunene. I tillegg til de døde ble mellom 500 og 1000 mennesker kvestet.

I desember 2012 innrømmet Duckenfield selv at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallene.

Den opprinnelige etterforskningen konkluderte med at dødsfallene var rene ulykkestilfeller. Men de pårørende lyktes med å få denne konklusjonen opphevet i 2012, etter en gransking som omfattet tidligere hemmeligstemplede dokumenter og feil begått av politiet.