Mina nikket Colombia videre med Japan, Senegal utslått på gule kort

Yerry Mina nikker inn Colombias vinnermål mot Senegal i fotball-VM. Foto: Gregorio Borgia, AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Barcelona-spiller Yerry Mina nikket Colombia til åttedelsfinale i VM. Hans 1-0-mål mot Senegal sendte Afrikas siste representant ut av sluttspillet.

Kampen i Samara var i 73 minutter et eneste langt gjesp, nesten uten sjanser og med skuffende lite angrepsvilje. Så fikk Colombia hjørnespark fra høyre. Mina gikk opp ved nærmeste stolpe mellom Keita Baldé og Cheikhou Kouyaté og stanget ballen i mål.

Det satte umiddelbart fyr på kampen, for plutselig lå Senegal an til å ryke ut. I løpet av noen få minutter skapte afrikanerne et par kjempesjanser. Først fyrte M'Baye Niang an fra hjørnet av 5-meteren, men rett på David Ospina. Så vant Sadio Mané i lufta på et hjørnespark. Ballen traff Mina, som fire minutter etter at han scoret på corner holdt på å gjøre selvmål på corner.

Ospina kastet seg og holdt ballen med en senegalesisk støvel nesten i ansiktet.

Polens 1-0-scoring mot Japan i gruppens andre kamp kom før det colombianske målet. Med 1-0 i begge kamper endte Japan og Senegal på like mange poeng, lik målforskjell og uavgjort i innbyrdes oppgjør. Japan gikk videre med fire gule kort mot Senegals seks.

Dominans

Dermed er det 10 lag fra Europa, fire fra Sør-Amerika, ett fra Asia og ett fra Concacaf i cupspillet, men ingen fra Afrika.

I sju av de åtte VM-gruppene har lag fra Europa og Sør-Amerika herjet med motstanderne og sendt de andre kontinentenes lag hjem i samlet flokk. Gruppe H var unntaket. Der var Polen fortapt før siste runde, mens Japan (Asia) og Senegal (Afrika) lå an til å bli sine kontinenters eneste representant i cupspillet.

Colombia lurte bare poenget bak i kampen om å fortsette de tradisjonelle fotballkontinentenes nesten totale dominans i Russland-VM.

I det 16. minutt så Senegal ut til å få foten lenger inn i døra til åttedelsfinalen, da Sadio Mané ble spilt gjennom og gikk over ende i duell med Colombia-stopper Davinson Sánchez. Dommer Milorad Mazic pekte på straffemerket, men situasjonen var som skapt for VAR.

TV-bildene viste nemlig at Sanchez hadde utført en nesten perfekt takling og vippet ballen unna med hælen før Mané falt over beina hans. Dommeren trengte ikke lang tid foran skjermen før han omgjorde beslutningen.

Skuffelse

Særlig mange flere målsjanser var det ikke i en første omgang som både spillemessig og underholdningsmessig var en stor skuffelse. Særlig var det rart at Colombia, som måtte vinne for å være sikker på avansement, ikke satset mer framover.

Mest dramatisk var det da James Rodríguez, en av Colombias største stjerner, måtte gi seg med skade etter en halv time. Han har slitt med vond legg, men leverte to målgivende pasninger i seieren mot Polen sist. Dermed er han oppe i seks mål og fire assist på åtte spilte VM-kamper, men torsdag var hans bidrag kortvarig.

Det var spilt nesten 65 minutter før innbytter Luis Muriel sto for Colombias første sjanse med et hardt skudd i returrommet. Ballen traff Kalidou Koulibaly og føk ut til corner.

To minutter senere ville colombianerne ha straffespark da Muriel ble meid ned av keeper Khadim N'Diaye, som imidlertid spilte ballen før han traff spilleren.

Sammen med Polens scoring i Volgograd satte det mot i de colombianske tilskuerne, som havnet i ekstase da Mina scoret og hele Colombias lag danset ved sidelinjen.

For Senegal ble det ingen dans torsdag, bare gråt.