Hareide: – Ville vært idioti å risikere mer

Åge Hareide takker stjernespiller Christian Eriksen for innsatsen etter at Danmark tok seg videre i fotball-VM med 0-0 mot Frankrike tirsdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Les mer Lukk

Åge Hareide tok Danmark ubeseiret gjennom gruppespillet i VM og til landets første VM-åttedelsfinale på åtte år, men måtte svare for manglende angrepsvilje.

Danmark la seg lavt og risikerte svært lite i en 0-0-kamp mot Frankrike som var temmelig fri for underholdningsverdi. Hareide innrømmet ærlig at han ikke var villig til å risikere noe i jakten på tre poeng og gruppeseier.

– Vi trengte bare ett poeng for å gå videre, så det ville vært nær idioti å presse høyere og åpne rom for Frankrike. Vi spilte på resultat i dag. Vi spilte for å få 0-0, og jeg er veldig tilfreds med at vi greide det, sa han.

Han hadde gjort det helt klart overfor spillerne hva han fryktet.

– Frankrike er enormt sterke når de får sjansen til å kontre. De har fart og presisjon, så vi skulle ligge lavt og kompakt, sa han.

Les også:Egyptisk TV-ekspert døde av hjerteinfarkt da landslaget tapte

Nådde målene

Perus scoringer mot Australia gjorde at Danmark ville gått videre også med tap, men Hareide avviser at det var feigt ikke å satse mer for å vinne.

– Vi hadde først et mål om å komme til VM, og det neste var å gå videre fra gruppespillet. Vi var i en vanskelig gruppe, kanskje vanskeligere enn mange trodde og en av de tøffeste om vi ser på FIFA-rankingen, sa Hareide.

– Det er stort for meg at vi er videre. Jeg rangerer det veldig høyt blant det jeg har vært med på. Det er fantastisk at vi får minst en kamp til for å teste oss selv og utvikle oss videre.

Glemt å tape

Han leder et lag som ikke sprudler offensivt, men som er meget solid bakover og nesten har glemt hvordan det er å tape. 18 kamper har Danmark spilt siden sist det skjedde, og de tre VM-kampene til nå har gitt 2-1 i samlet målscore (1-0, 1-1, 0-0).

– Heretter er det cupspill, og alt står på spill i hver kamp. Vi må være smarte. Igjen får vi bruk for god organisering og individuelle prestasjoner, sa Hareide.

– Så får vi se om vi skal presse høyere og risikere mer enn vi gjorde mot Frankrike.