Tam forestilling da Hareide og Danmark tok seg videre i VM

Åge Hareide så sitt danske landslag spille seg videre i fotball-VM tirsdag, men uten å overbevise i en slapp og sjansefattig målløs kamp mot Frankrike. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Les mer Lukk

Det var en kamp uten nerve og intensitet da både Frankrike og Danmark tok seg videre i fotball-VM ved å spille mesterskapets første målløse kamp.

Åge Hareide kan se fram til åttedelsfinale med sitt Danmark i Nizjnij Novgorod søndag og kan være stolt av det. Bare en nordmann har tidligere ført et lag videre fra gruppespillet i VM (Egil Olsen i 1998). Hareides lag er ubeseiret i 18 kamper, men vant ikke nye venner tirsdag.

– Det var en fint gjennomført kamp av «drengene». Vi trengte ett poeng, og det fikk vi. Vi visste at Frankrike er ekstremt gode på overganger, så vi presset lavt og holdt laget kompakt. Det krever god disiplin, og det var god trening, sa Hareide i et intervju vist på NRK.

– Jeg takket spillerne for fantastisk innsats og disiplin. Vi valgte en helt annen strategi enn vi pleier, og de utførte den.

Fra start så det ut som Frankrike hadde bestemt seg for å spare krefter til cupspillet. Da danskene tidlig fikk beskjed om at de fikk hjelp fra Peru i den andre kampen, lot de til å gjøre samme prioritering. Det gikk hardt ut over underholdningsverdien, og publikum på fullsatte Luzjniki stadion gjorde det klart hvor dårlig de likte det, med massiv piping.

Frankrike var allerede klar for cupspillet, og landslagssjef Didier Deschamps gjorde seks endringer i laget før en kamp hvor ett poeng ville være nok til å sikre gruppeseieren.

Hareides danske lag fikk fire poeng på sine to første kamper, men også mye kritikk i hjemlandet for skuffende spill. Sunnmøringen valgte å gjøre fire endringer til en kamp hvor ett poeng ville sikre avansement, tre ville sende Danmark videre som gruppevinner.

Slapp lufta ut

Martin Braithwaite erstattet Yussuf Poulsen, som i begge de tidligere kampene forårsaket straffespark og pådro seg gult kort. På plassen til den utestengte høyrekanten virvlet han fram et par umiddelbare halvsjanser.

Olivier Giroud svarte med et skuddforsøk etter snaue kvarteret. Han var litt i ubalanse, og fikk ikke særlig klem på skuddet, men det hadde retning mot krysset, og Kasper Schmeichel valgte å slå ballen til corner.

Det var ingen forrykende åpning. Et australsk mål i Sotsji ville blåst luft i ballongen og gjort de danske nervene sprekkeferdige, men i stedet kom meldingen om André Carrillos volleytreff for Peru. Dermed forsvant det masse luft ut av ballongen i stedet. Plutselig var Danmark så godt som videre, og veldig mye av nerven forsvant.

Egentlig hadde Hareides lag ikke lenger noe å tape og all mulig grunn til å ta sjanser i jakten på gruppeseier, men det virket ikke å inspirere.

Firsprang

Danmark hadde riktig nok omgangens største sjanse på en kontring i det 29. minutt. Andreas Cornelius ble spilt fram på venstresiden og trillet ballen inn i midten der Christian Eriksen kom i fullt firsprang. Han nådde ballen før keeper Steve Mandanda, men med Lucas Hernández på skulderen fikk han ikke kontroll, og sjansen forsvant.

Ellers hadde Frankrike ballen dobbelt så mye som danskene, slo over tre ganger så mange pasninger som dem, og fikk til omgangens to eneste avslutninger mellom stengene, uten på noen som helst måte å overbevise.

Tidlig i annen omgang prøvde Eriksen seg med et frispark fra langt hold. Mandanda ga retur rett ut, men kastet seg over ballen i annet forsøk.

Utover i annen omgang var det publikums piping som utgjorde kampens atmosfære, uten at lagene derfor lot seg piske til en spurt som kunne berge kampens ettermæle.

Innbytter Nabil Fekir var nærmest i det 82. minutt, men Schmeichel reddet hans skudd, og Olivier Giroud kunne fått straffe da han ble revet ned av Simon Kjær. Det var greit at VMs 38. kamp var den første som endte 0-0, for en slik kamp var det.

For dansk fotball ble det likevel en god dag, med første avansement i et sluttspill siden EM i 2004.