Polsk statsråd vil gi Helleland kamp om WADA-verv

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland møter kamp om WADA-jobben. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Polens sportsminister Witold Banka kaster seg inn i kampen om å bli president i Verdens Antidopingbyrå (WADA). Dermed får Linda Hofstad Helleland en rival.

Banka offentliggjør sitt kandidatur i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP.

Den polske statsråden sier at nasjonale idrettsforbund og myndighetsorganer må knyttes tettere sammen for å håndtere de utfordringer man i øyeblikket står overfor på antidopingfeltet.

Han trekker frem dopingavsløringene i russisk idrett som det helt konkrete eksempelet.

Banka mener også det er grunn til å etablere et uavhengig økonomisk fond som skal brukes til å støtte land der antidopingsystemet er svakt. Han ser for seg at regjeringer, idrettsorganisasjoner og sponsorer skal sørge for pengene fondet er avhengig av.

Britiske Craig Reedie er i øyeblikket WADA-president. Hans etterfølger skal velges i 2019.

Det er WADA-politikk at vervet som president skal alterneres mellom personer med bakgrunn i idretten og med politisk bakgrunn. Sittende president Reedie kommer fra idretten. I så måte synes både Banka og Linda Hofstad Helleland å være høyaktuelle kandidater.

Helleland er nå visepresident i WADA og så langt den eneste kandidaten til presidentjobben ved siden av Banka.

33 år gamle Banka har vært en del av den polske regjeringen siden 2015 og har i øyeblikket en statsrådpost med ansvar for idrett og turisme.