Frykter at skiflygingsbakken i Harrachov blir stengt – minner om finsk hoppnedtur

Hoppsjef her hjemme, Clas Brede Bråthen, sammenligner tsjekkisk hoppsports nedtur med finnenes. Les mer Lukk

To av bakkene i hoppanlegget i Harrachov er blitt stengt etter voldsomt forfall. Snart kan også den klassiske skiflygingsbakken lide samme skjebne.

Det ble nylig bestemt at normalbakken (K90) og den lille K40-bakken skal stenges.

Hoppanlegget har forfalt veldig de siste årene. For bare fire år siden ble det arrangert skiflygings-VM i Certak-anlegget. Skiflygingsbakken var i mange år kjent som en grufull fallbakke der hopperne pådro seg alvorlige skader.

Storbakken og skiflygingsbakken har fortsatt godkjente FIS-sertifikater, men det spøker mer og mer for anlegget, skriver Skisprungschanzen.com.

– Vi vil gjøre alt vi kan i samarbeid med Tsjekkias skiforbund for å kunne finansiere moderniseringen av fasilitetene, sier Petr Graclik i den tsjekkiske OL-komiteen.

Bråthen advarer

Hoppsjef her hjemme, Clas Brede Bråthen, sammenligner tsjekkisk hoppsports nedtur med finnenes. Finsk skihopping er nesten helt radert vekk.

– Dette er selvfølgelig ikke hyggelige nyheter. Mest sannsynlig er dette et resultat av manglende evne og vilje til å gjøre nødvendige og avgjørende grep. Fra mitt perspektiv har den tsjekkiske utviklingen likhetstrekk med den finske, sier Bråthen til NTB.

– Og vi bør ta lærdom av disse eksemplene, slik at vi ikke havner i samme uføre her hjemme, fortsetter den norske hoppsjefen.

Ryker skiflygings-VM?

Neste gang Harrachov står for tur som VM-vert i skiflyging er i 2024.

Mange år med forfall og svake tsjekkiske resultater i hoppbakken har gjort det tungt å få inn penger til nødvendig vedlikehold av hoppbakkene i Harrachov.

– Vi klarer ikke å holde disse bakkene åpne. Det er altfor farlig å la hopperne sette utfor. Det samme gjelder heisanlegget, sukker Graclik.

I tillegg er ovarennet i de stengte bakkene i så dårlig stand at man risikerer å falle ned enkelte plasser.

Det har ikke vært arrangert verdenscup i Harrachov siden 2011.

Må reise til utlandet

For tsjekkiske hoppere blir det enda vanskeligere å satse. Uten anlegget i Harrachov, står man igjen med Liberec og Frenstát.

– Sommerforholdene er fortsatt brukbare. Da kan vi hoppe i Liberec og Frenstát, men stengningen i Harrachov gjør at v ikke lenger har noen treningsbakke om vinteren. Bakkene i Liberec og Frenstát blir ikke preparert gjennom hele vinteren.

– Skihoppingen blir bare dyrere og dyrere for våre utøvere. Nå må de reise stadig oftere til utlandet for å kunne trene, sukker hopperen Marta Krepelkova.