Rask remis sikret Carlsen turneringsseier

Magnus Carlsen kunne smile etter at han lørdag vant storturneringen Shamkir Chess. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen vant storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan for tredje gang lørdag. Tittelen var i boks etter en kjapp remis mot utfordrer Ding Liren.

Etter bare 20 minutter og 27 trekk var sjakkduellen over. Carlsen plukket totalt seks poeng av ni mulige i løpet av turneringen, mens kinesiske Ding tok 2.-plassen med sine 5,5 poeng.

Før partiet var det allerede klart at det kun var Carlsen og Ding som hadde muligheten til å ta sammenlagtseieren.

– Jeg er veldig glad for resultatet. Å vinne her tre ganger er noe jeg er stolt over, men det er også litt tilfeldig. Du kan ikke alltid kontrollere din egen skjebne, sa Carlsen under pressekonferansen etter lørdagens parti.

Carlsen tok ledelsen i Aserbajdsjan da han slo bulgarske Veselin Topalov for første gang på seks år i sjuende runde torsdag. Dagen etter banket han Nederland-stjernen Anish Giri med svarte brikker.

Selvkritisk

Lørdag spilte Carlsen med hvite brikker. Det ble tidlig klart at det ikke kom til å bli et langvarig parti. Den norske sjakkverdensmesteren har nå spilt 32 partier på rad uten tap. Forrige gang han kom til kort og tapte var mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij i desember.

Selv om Carlsen gikk ubeseiret gjennom nok en turnering, var han ikke helt fornøyd med spillet han har vist i Aserbajdsjan.

– Jeg tror ingen av partiene vil gå inn i samlingen over mine aller beste partier. Partiet mot Giri var en fin «fight». Jeg gjorde helt sikkert tabber, men det var et tøft parti. Det er det eneste partiet jeg mer eller mindre er fornøyd med, sa Carlsen.

Sluttet å bekymre seg

Shamkir-turneringen fikk en trå start. De 15 første partiene endte alle med remis.

– Jeg spilte mange tamme remiser, og vanligvis ville jeg vært veldig bekymret over det. Men på et tidspunkt i turneringen sluttet jeg å bry meg om det. Jeg konsentrerte meg om å vinne med hvite brikker og ikke bry meg om å kjempe så mye med svart, sa Carlsen.

I november skal Carlsen prøve å vinne VM for fjerde gang. Fabiano Caruana fra USA blir hans motstander i London.