Femmilsgutta meldte om skitrøbbel

Hans Christer Holund var helt utslitt etter den tunge OL-femmila. Bak fra venstre medaljevinnerne Alexander Bolsjunov, Iivo Niskanen og Andrej Larkov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Les mer Lukk

De norske langrennsgutta ble regelrett utklasset på OL-femmila, og dårlige ski i deler av løpet kan ha bidratt til smellen.

Det er aldri godt å vite om skiene alene er årsak til en slik smell, og ofte er problemet sammensatt.

Men det var enkelt å se at for eksempel Hans Christer Holund var blant dem som trøblet med festet. Lyn-løperen ble nummer seks, på plassen bak beste norske Martin Johnsrud Sundby.

– For dårlig feste

– Det er et vanskelig føre å smøre for. Du sliter med både å få feste og god glid. Jeg vet ikke om noen i feltet hadde gode ski, men jeg brukte mye krefter underveis, og jeg burde ha lagt på litt mer feste under skiene. Når festet blir for dårlig, bruker du for mange krefter på å søke etter det. Det er viktig å få fram at det er jeg selv som bestemmer hvor mye feste vi skal ha. Vil du ha mer feste, får du dårligere glid, og det gjelder å finne den riktige balansen. Der bommet jeg litt i dag, sa Holund.

Temperaturen falt litt underveis, og det kan også ha bidratt. Niklas Dyrhaug, som ble nummer 13, sa at han hadde merkbart dårligere ski etter skibyttet. Det samme meldte også den suverene vinneren Iivo Niskanen om.

– Det er vanskelig å konkludere. Det var flere med samme opplevelse som meg, sa Dyrhaug.

Glid

Emil Iversen (10.-plass) sa at gliden var et større problem enn festet, men at han hadde omtrent like bra ski som dem han gikk sammen med.

Martin Johnsrud Sundby mente at skiene tapte seg etter skibyttet.

Pyeongchang, Sør-Korea 20180224. Martin Johnsrud Sundby inn til en 5. plass på 50 km klassisk i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

– Det ble vanskelig. Jeg vet ikke om føret endret seg, eller hva som skjedde, men det ble noen endringer som vi ikke klarte å følge så godt som vi gjorde i starten. Innledningsvis hadde vi kjempeski, og det var seigt å se at Iivo (Niskanen) og Aleksej Poltoranin gled fra meg i langbakken da de rykket. Men vi gjorde så godt vi kunne, og føret var veldig utfordrende.

Justeringer

Landslagstrener Tor Arne Hetland bekreftet det løperne sa om skitrøbbel og at det også ble tatt grep før det siste skibyttet.

– Det var et par av gutta som meldte at skiene ble litt glatte etter at de hadde byttet ski da det ble en grad eller to kaldere. Vi gjorde noen justeringer før det siste byttet. Det kan nok stemme at skiene til Martin ikke var like gode etter byttet som i starten, mente Hetland.

Det kan også være et poeng at de to klart beste, den finske vinneren Iivo Niskanen og russeren Alexander Bolsjunov, begge gikk på et annet skimerke enn nordmennene, nemlig Rossignol og ikke Fischer.

– Det er interessant å se. Det kan være tilfeldig, men det kan også være slik at de har gode ski på et slikt føre som i dag. Jeg vet ikke, for jeg har aldri gått på Rossignol, sa Hans Christer Holund.