Advarer mot Kim Jong-uns OL-plan

Kim Yo Jong, til høyre i bildet, er søster av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her sammen med USAs visepresident Mike Pence under åpningsseremonien i OL. Les mer Lukk

Nord-Koreas OL-motivasjon kan føre til hardere fronter, frykter idrettspolitisk ekspert. – Vi skal ikke være godtroende, advarer Utenriksdepartementet. 

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som i sin nyttårstale først uttrykte ønsker om å sende delegater til OL.

– Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge land kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen.

I januar satte utsendinger fra Nord- og Sør-Korea seg rundt forhandlingsbordet, for første gang på over to år.

Optimistene håper Nord-Koreas OL-deltakelse kan bidra til å tine den iskalde fronten mellom kommunistregimet på den ene siden og Sør-Korea og deres allierte på det andre.

Bakgrunn:– Hensikten er nok å avverge en umiddelbar krigsfare

– Det er ikke så enkelt

Nord-Koreas deltakelse er historisk. Da Sør-Korea arrangerte OL i Seoul i 1988 boikottet Nord-Korea lekene og bombet et sørkoreansk passasjerfly med 115 passasjerer.

Andreas Selliaas er Eurosports ekspertkommentator på idrettspolitikk under vinter-OL i Pyeongchang. Les mer Lukk

– OL har spilt en viktig rolle for å opprette den diplomatiske kontakten vi har sett under disse lekene, men betyr ikke at OL bidrar til forsoning, sier tidligere NUPI-forsker og nå ekspertkommentator på idrettspolitikk for Eurosport, Andreas Selliaas, til ABC Nyheter.

Han sier IOC og Sør-Korea har ansett nord-koreansk OL-deltakelse som en mulighet til å «sikre lekene».

– Hele verden har fryktet at Nord-Korea skulle ødelegge OL, og i verste fall angripe Sør-Korea. Samtidig har Sør-Korea utnyttet situasjonen til forhandlinger og et håp om varig forsoning. Alle håper IOC kan være en fredsbygger, men det er ikke så enkelt. Man må se på hensikten til aktørene om hvorfor de gjør som de gjør i disse lekene, sier Selliaas.

– Et forsøk på å splitte

Eurosport-kommentatoren mener motivasjonen til Nord-Korea faktisk kan bidra til at frontene blir hardere etter lekene.

– Nord-Korea ønsker å gi et positivt inntrykk etter lang tid med negativ omtale av sitt atomvåpenprogram. De ønsker også at de internasjonale sanksjonene mot regimet skal mykes opp, sier han.

I tillegg har Nord-Korea et motiv om at OL kan brukes til å splitte Sør-Korea og allierte, som for eksempel USA.

– Nord-Korea forsøker å få Sør-Korea til å fremstå som den svake part. Det er tydelig at Japan og USA er misfornøyd med den forsoningslinjen Sør-Korea har startet. Årsaken er at det ikke er satt noen betingelser om at Nord-Korea skal stanse sine atomprøvesprengninger eller atomprogrammet sitt. Dermed skapes det en form for konflikt mellom Sør-Korea og allierte, som Nord-Korea er tjent med.

– Det ser ut til at Nord-Korea til en viss grad har lyktes, sier eksperten på idrettspolitikk, og viser til at sørkoreanerne har fått USA med på å utsette den årlige militærøvelsen Foal Eagle/Key Resolve, som vanligvis finner sted i februar.

Selliaas får støtte av Nord-Korea-ekspert Stein Tønnesson:

– Det er opplagt at Nord-Korea ønsker å splitte alliansen mellom USA og Sør-Korea. Tilnærmingen til Sør-Korea kan ha som et kortsiktig formål å redusere risikoen for at USA går til krig. Muligens kan den også være del av en langsiktig strategi for å få Sør-Korea til å gjenoppta handel og investeringer selv om Nord-Korea gir fra seg sine atomvåpen, sier han til ABC Nyheter.

Se video: Kim ønsker et fredfylt OL i nabolandet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kim ønsker et fredfylt OL i nabolandet

Posisjonerer seg i sikkerhetspolitikken

Selliaas mener OL ikke bare viser forsøk på forsoning, men også at nasjoner posisjoner seg i sikkerhetspolitikken.

– Under avslutningsseremonien kommer Ivanka Trump. På reisen skal hun møte nordkoreanske avhoppere i Sør-Korea. Samtidig sender Nord-Korea en general til seremonien, som var ansvarlig for at et sørkoreansk skip ble senket i 2010. En aksjon som på mange måter startet den nye kalde krigen i denne regionen, sier han.

At idrettsutøvere deltar på samme lag har ingenting å si. Vi har sett fine bilder og forsoningstiltak, men samtidig har OL bidratt til å synliggjøre motstanden mellom forskjellige stater.

Selliaas viser til at Japan under ishockeykampen for kvinner mot et sammensatt lag fra Nord- og Sør-Korea ga ut en bok hvor de fortsatt legger krever eierskapet til noen av øyene på det felleskoreanske flagget.

Japan har protestert heftig på at koreanerne fra nord og sør ville samle seg bak et flagg som viser omrisset av de små øyene øst for Korea.

Sør-Korea besluttet å fjerne disse øyene fra flagget som ble brukt på åpningsseremonien, men flagg som er brukt på tribunen under lekene har disse øyene med.

– Kan ikke fremsnakke et totalitært regime

Selliaas sier OL hele tiden har vært en PR-strategi fra Nord-Korea.

Kim Jong-un bruker bevisst OL som et symbol for å vise nasjonal stolthet og legitimere seg selv og eget styresett.

– Nord-Korea har ikke vist et sekund fra OL på TV. Landet har bare vist bilder fra heiagjengen og hvordan landet begeistrer resten av verden. Skal vi bare snakke positivt om forsoningen og ikke se på motivene, bidrar vi til å fremsnakke et totalitært styre, advarer ekspertene.

Cheerleaderene fra Nord-Korea underholder på tribunen i i Yongpyong Alpine Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Les mer Lukk

Sentral lillesøster

Kims lillesøster Kim Yo-jung besøkte Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL, i spissen for en høytstående nordkoreansk delegasjon.

Under det tre dager lange besøket spiste hun lunsj med Sør-Koreas president Moon Jae-in, som hun på vegne av broren inviterte til å besøke Pyongyang.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ble Kim Jong-un imponert over den varme velkomsten søsteren og den nordkoreanske delegasjonen fikk.

Les mer Kim Yo-jong:– Hun er undervurdert

I et intervju med The Washington Post på vei hjem fra vinter- OL i Sør-Korea sa visepresidenten at USA vil opprettholde sanksjonene mot Nord-Korea, men at Washington er villig til å snakke med landets myndigheter.

Forsker: – Kan ha styrket Kim Jong-uns maktstilling internt

Tønnesson, som er forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, tror Kim Jong-un bruker OL til å styrke søsteren og hans egen posisjon i hjemlandet.

– I tillegg til at det skapte en mulighet for å bryte Nord-Koreas internasjonale isolasjon, kan deltakelsen i OL også ha hatt betydning for å styrke Kim Jong-uns maktstilling internt i Nord-Korea. Han har tidligere vist sine generaler at han har handlekraft ved å satse så sterkt på atomvåpenprogrammet, med stadig mer provoserende tester, og nå klarte han i tillegg å vise diplomatisk handlekraft og engasjere sin egen søster i et diplomatisk gjennombrudd, sier Tønnesson til ABC Nyheter.

Aktuelt:Nord-Korea avlyste møte med Mike Pence i siste liten

Her er USAs visepresident Mike Pence fotografert sammen med Kim Jong Uns søster Kim Yo Jong under en seremoni under OL-åpningen i Pyeongchang Les mer Lukk

UD: Advarer mot å være godtroende

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Audun Halvorsen (H), mener kontakten er positiv, men advarer mot å være godtroende.

Statssekretær i UD Audun Halvorsen sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Les mer Lukk

– At det legges til rette for kontakt igjen mellom Nord- og Sør-Korea, er i seg selv positivt for å forhindre misforståelser og eskalering av konflikten. Foreløpig er likevel rekkevidden begrenset. Nord-Korea har ikke åpnet for å diskutere missil- eller atomvåpenprogrammet. Det er viktig å holde slike kanaler for kommunikasjon og dialog åpne. Men vi skal ikke være godtroende med hensyn til motiver eller konsekvenser, sier Halvorsen til ABC Nyheter.

– Situasjonen er stadig den at Nord-Koreas handlinger er dypt bekymringsfulle, og at kombinasjonen av politisk press og diplomatiske kanaler er den eneste farbare veien, legger han til.

Les også:Politikk og OL gjennom 100 år

Fakta om Nord-Koreas OL-deltakelse  

* Nord-Korea deltar å vinter- OL i Pyeongchang med til sammen 22 utøvere: 3 i alpint, 3 i langrenn, 2 i kunstløp og 2 i kortbaneskøyteløp. 12 kvinnelige hockeyspillere deltar i et felles lag med sørkoreanske spillere.

* Det var lenge uklart om Nord-Korea kom til å delta i OL. Avgjørelsen kom først etter samtaler med Sør-Korea 9. januar. Regimet har også sendt en kunstnerisk tropp på 140 deltakere og en heiagjeng på 230 personer.

* Troppene fra Nord- og Sør-Korea marsjerer sammen inn under åpningsseremonien. Det har de også gjort tidligere, i Sydney i 2000 og i Aten i 2004.

* Nord-Korea deltok ikke i noe vinter- eller sommer- OL mellom 1948 og 1964. Regimet boikottet sommer- OL i Los Angeles i 1984 og i Seoul i 1988 og har unnlatt å delta i flere vinter- OL opp igjennom.

Se video: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Your browser doesn't support HTML5 video.

50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip Les mer Lukk

Kim Jong-un drømmer om å kopiere DDR-suksess

Ifølge nyhetsbyrået AP ser regimeledelsen i Nord-Korea for seg at landets status kan heves betraktelig om man klarer å kopiere DDRs suksess i OL-sammenheng.

Det tidligere Øst-Tyskland herjet voldsomt i internasjonal idrett fra slutten 1970-tallet og gjennom 80-tallet til regimet falt når et nytt tiår sto for døren.

I Nord-Korea bor det 25 millioner mennesker, og det får ledelsen til å tro at man kan finne talenter som kan slå seg inn på den internasjonale scenen.

– Idrett er viktig for Kim Jong-un. OL skapte nettopp den anledningen han trengte for å bryte ut av sin diplomatiske isolasjon og oppnå både tilnærming til Sør-Korea og en bedring av sitt internasjonale renommé, sier Stein Tønnesson, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til ABC Nyheter.

DDR hadde et statlig dopingprogram, som i ettertid har vist seg å være en av hovedårsakene til Øst-Tysklands mange bragder på idrettsarenaen. AP tror ikke Nord-Korea våger å jukse i samme skala, men utelukker ikke at landet er så sulteforet på suksess at det kan bli tatt noen snarveier.

For det er nok av dopingsaker å ta av:

* Gullvinner i London- OL og verdensrekordholder i vektløfting, Kim Un-guk, testet positivt etter VM i 2015.

* I Beijing- OL i 2008 ble skytteren Kim Jong-su fratatt medaljer etter bruk av betablokker.

* Hele Nord-Koreas fotballandslag ble utestengt fra kvinne-VM i 2015 etter at fem av spillerne ble dopingtatt under fotball-VM fire år tidligere.

Kilde: NTB

Les også:Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Se video: «Trump» og «Kim» kastet ut av OL-seremonien

Your browser doesn't support HTML5 video.

«Trump» og «Kim» kastet ut av OL-seremonien: – De kommer til å bli politianmeldt Les mer Lukk