Fotballens internasjonale overgangsmarked rekordstort i 2017

2017 var det største år for internasjonale fotballoverganger noensinne, og Neymar var det største kjøpet av dem alle da Paris Saint-Germain kjøpte ham fra Barcelona. Foto: Thibault Camus, AP / NTB scanpix Les mer Lukk

6,37 milliarder dollar (49 milliarder kroner) ble brukt på internasjonale fotballoverganger i 2017, viser en ny FIFA-rapport.

Det er hele 32 prosent mer enn den gamle rekorden på 4,80 milliarder dollar, satt året før. Rekordsummen er resultat av 15.624 internasjonale overganger som involverte 13.415 spillere.

FIFAs Globale overgangsmarkedsrapport, som ble offentliggjort tirsdag, viser imidlertid at færre enn 16 prosent av de internasjonale overgangene utløste en overgangssum. Hele 84,2 prosent av overgangene skjedde vederlagsfritt.

Nesten halvparten av de registrerte overgangene (47,4 prosent) berørte europeiske klubber, som er representert over tre ganger så ofte som klubbene i noen av de andre kontinentale forbundene.

Størst

– Dette er neppe overraskende, ettersom UEFA er det største av de seks kontinentale forbundene, med 55 medlemsforbund. Av dem var alle unntatt Liechtenstein involvert i internasjonale overganger, står det i rapporten.

Engelske klubber, som nyter godt av den største TV-avtalen, brukte 1,6 milliarder dollar på internasjonale overganger i 2017. Det er nesten dobbelt så mye som neste land på lista. Franske klubber brukte 860 millioner dollar.

732 spillere kom til engelske klubber fra klubber i andre land, mens 767 spillere forlot engelske klubber for klubber i andre land. Imidlertid brukte de engelske klubbene 988,1 millioner dollar mer enn de fikk inn på internasjonale overganger.

Tidenes dyreste

Tyske klubber var nummer to på lista over klubbene med størst netto utlegg på internasjonale overganger med 237,8 millioner dollar.

Den største overgangen sto Paris Saint-Germain for da Neymar ble hentet fra Barcelona for rekordsummen 222 millioner euro (276 millioner dollar).

Tallene i rapporten er hentet fra det internasjonale overgangssystemet ITMS, som brukes av alle FIFAs 211 medlemsnasjoner og over 7000 proffklubber verden rundt.