Carlsen feilet i avgjørende parti og misset VM-tittelen

Magnus Carlsen kunne sikret VM-tittelen i hurtigsjakk torsdag, men tapte det avgjørende partiet mot Alexander Grisjtsjuk. Foto: Anastasia Karlovich / FIDE / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen kunne sikret VM-tittelen i hurtigsjakk med seier mot Alexander Grisjtsjuk, men tapte med hvite brikker og gikk glipp av gullet.

Carlsen var à poeng med Viswanathan Anand før den avgjørende partiomgangen, men tapte mot Grisjtsjuk og havnet med det også utenfor pallen.

– Veldig skuffende. Jeg spilte veldig dårlig tidlig, og etter det var det oppoverbakke. Jeg tror jeg fikk noen sjanser, men klarte ikke å gripe dem. Jeg kjente at partiet mot Fedosejev tok veldig mye ut av meg. Jeg hadde ikke kreftene som trengtes til slutt, sa en svært skuffet Carlsen til NRK etter tapet.

Anand spilte remis mot kinesiske Bu Xiangzhi allerede etter 11 trekk og endte opp på 10,5 poeng. Det betød at Carlsen, med hvite brikker, ville sikret VM-tittelen med seier mot russiske Grisjtsjuk.

Russeren satte imidlertid Carlsen under press fra start og hadde overtaket i det meste av partiet til tross for at han tidlig brukte god tid på sine trekk.

Grisjtsjuk kom tidlig i tidsnød og Carlsen prøvde i et siste forsøk å redde remis, men russeren gjorde ingen feil og påførte nordmannen et skjebnesvangert tap i det avgjørende partiet.

Gullet står mellom Anand, Ian Nepomnijasjtsji og Vladimir Fedosejev. Der må det beregning til for å finne ut hvem som skal ut i playoff om gullet.